Vesti
06.05.2021. 16:25
R. E. / Kosovo online

Server u svom stilu

"Bilo bi izuzetno važno da Grčka prizna Kosovo"

Danijel Server
Izvor: EPA/FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Kosovo je ispunilo sve zahteve za viznu iberalizaciju i Evropa treba da ima odlučniju i jasniju politiku, da i preostalih pet zemalja EU priznaju Kosovo, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa profesor na američkom Džons Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan Danijel Server.

"Bilo bi izuzetno važno danas, ukoliko bi Grčka priznala kosovsku državu kao nezavisnu, iako Grčka ima ambasadu u Prištini i nema nikakve poente u tome što ga nije priznala. Pomak ka priznanju bi pomogao da dalji dijalog Prištine i Beograda bude plodonosniji", dodao je Server, prenosi Kosovo online

Prema njegovim rečima, velika je greška EU što nije više "prisutnija“ na Zapadnom Balkanu.

"Što se SAD tiče jasno je da postoji mnogo drugih prioriteta i Zapadni Balkan nije najvažniji deo sveta za SAD. Ali, tokom tog unipolarnog perioda devedesetih nismo imali problem nigde drugo i mogli smo da uradimo šta smo hteli na Balkanu i jesmo na kraju, iako smo oklevali tri i po godine u BiH, a onda ponovo, na Kosovu. No, situacija sa EU je malčice drugačija. To što Evropa ne obraća pažnju na Zapadni Balkan je strateška greška, ali, u isto vreme, moram priznati da ima ljudi u Evropi koji obraćaju pažnju", ocenio je Server.

Danijel Server
Izvor: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Server upozorava da postoji potencijalna nestabilnost na Kosovu.

"Na Kosovu smo to videli u martu 2004. u čemu su učestvovali i Srbi i Albanci i to je bilo veoma loše. Mnogo je srpske imovine uništeno. Mnogo više Albanaca je ubijeno, istina, nego Srba, ali je uništeno jako puno srpske imovine i to je bio izgovor za krvoproliće. Nije to loše samo za Srbe, nego i za Kosovo", zaključio je Server.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika deoba
Bosna, Zapadni balkan, non paper

Famozni "non-pejper"

26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Iako svi poriču postojanje „Janšinog non-pejpera“, te se svi odriču i autorskih prava nad njim, izvesno je da ovaj dokument postoji, da je vrlo opipljiv i da ukazuje na postojanje nezadovoljstva situacijom na Zapadnom Balkanu, ali i svesti da je možda potreban drugačiji pristup postizanju održivog rešenja za region.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve