Vesti
25.01.2023. 10:05
Beta

Građani poručili

"Blokiraćemo početak rada krematorijuma na groblju kućnih ljubimaca"

kucni ljubimci
Izvor: Shutterstock

Inicijativa građana beogradskog naselja Bežanijska kosa upozorila je da će blokirati početak rada krematorijuma izgrađenog na groblju za kućne ljubimce, ukoliko to ne budu uspeli pravnim putem.

Iz te inicijative su za agenciju Beta kazali da se izgradnja krematorijuma, na uglu Rajkove ulice i Marka Čelebonovića, kosi sa Generalnim planom Grada Beograda do 2021. godine i Detaljnim planom regulacije, u kojima piše da je odobrena izgradnja groblja, ali bez krematorijuma.

"Nismo protiv groblja kućnih životinja, to je lep čin i civilizacijski iskorak za naš grad, ali ako bi se ono izgradilo po planu koji je urađen 2004. godine. Protiv smo spalionice za životinjski i medicinski otpad... Postojeća infrastruktura nije predviđena za dodatna opterećenja, tako da može doći do nestanka električne energije i izlivanja otpada iz kanalizacije i moguće zaraze", rekli su u inicijativi.
 

Dodali su da su do sada uradili flajere kojima obaveštavaju sugrađane šta se planira na Bežanijskoj kosi i kakve su posledice po zdravlje.

"Angažovaćemo advokata i urbanistu koji će nas predstavljati pred organima Grada Beograda kako bi dokazali da zakonski ovakvo postrojenje ne sme da bude u naseljenom mestu gde ima 40.000 i više stanovnika i na samo nekoliko kilometara vazdušne linije od najveće gradske tržnice, Kvantaša, s koje se hranom snabdeva ceo grad", naglasili su iz inicijative.

Kućni ljubimci
Izvor: Shutterstock

Takođe su rekli da spremaju i peticiju i skupljaju potpise kako bi se zabranilo puštanje krematorijuma u rad.

"I na kraju, ako budemo primorani, ako ne uspemo pravnim načinima da zaštitimo volju stanovnika Bežanijske kose bićemo prisiljeni da sami blokiramo rad spalionice", upozorili su.
 

Upitani zašto nisu ranije reagovali, s obzirom na to da je vest o izgradnji krematorijuma objavljena 2019. godine, stanari su rekli da su za planove investitora kasno saznali.

"Kad su došli da razvuku struju, priključe se na našu trafo-stanicu... pokušali smo da sprečimo. Trafo-stanica je mala, ne može da izdrži dodatnu potrošnju, pitanje je da li će nestajati struja. Radna temperatura Spalionice je 850 stepeni, tu su i hladnjače velikog kapaciteta, mašine za pranje veša radnika", rekli su stanari.
 

Marta 2021. tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je da su počeli radovi na kompleksu groblja kućnih ljubimaca, čija je vrednost 130,3 miliona dinara.

Vesić je rekao da projekat podrazumeva izgradnju saobraćajnica, pešačkih staza, zelenih površina, parkinga, prateće komunalne infrastrukture i administrativnog objekta, kao i centra za spaljivanje animalnog otpada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Želiš kućnog ljubimca? Prvo pokaži dozvolu za to
pas

Francuska

02.10.2022. 14:30

Želiš kućnog ljubimca? Prvo pokaži dozvolu za to

U Francuskoj je stupila na snagu mera za zaštitu životinja, tako što će budući vlasnici kućnih ljubimaca morati da potpišu posebnu "potvrdu o angažmanu" prema životinji, preneli su tamošnji mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve