Vesti
02.05.2023. 20:05

Na petlji u Pakovraću

Meštani na sat vremena blokirali Ibarsku magistralu

1
Izvor: Shutterstock

Više desetina meštana sela iz okoline Čačka i Lučana blokiralo je od 14 do 15 časova Ibarsku magistralu u čačanskom selu Pakovraće, zahtevajući isplatu zemlje i kuća koje su im eksproprisane pre nekoliko godina zbog izgradnje autoputa.

Najavili su da će u sredu od 8 sati početi svakodnevne blokade puteva u četiri sela u okolini Lučana za kamione i vozila izvođača radova na izgradnji autoputa, dok će ostala vozila propuštati.

Tokom  blokade na petlji u Pakovraću, na izlazu sa autoputa Preljina-Požega, nastala je manja kolona kamiona i putničkih automobila iz pravaca Beograda ka Užicu i Užica ka Čačku.

Meštani koji su blokirali magistralu, rekli su da je najavljena dvočasovna blokada, ali da je skraćuju "u znak dobre volje".

Oni su rekli agenciji Beta da je u poslednjem razgovoru sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i lokalne samouprave dogovoreno da im se oduzeta zemlja isplati po ceni od 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnom metru, ali da isplata još nije počela.

Advokat Zoran Pešić koji zastupa većinu meštana, rekao je da je na poslednjem sastanku sa nadležnim institucijama dogovreno poravnanje "Puteva Srbije" sa meštanima koji su se žalili na cenu oduzete zemlje koja im je prvobitno bila ponuđena.

On je dodao da očekuje da poravnanje počne u ponedeljak u osnovnim sudovima u Čačku i Ivanjici.

Po Pešićevim rečima, dogovoreno je da se oduzeta zemlja kategoriše kao građevinsko zemljište i da će biti isplaćena po 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnm metru.

Meštanin sela Markovica, Rade Obrenović, kome su zbog izgradnje autoputa pre četiri godine oduzeli 1,5 hektar zemlje trajno i 15 ari privremeno, a i 400 kvadratnih metara porodične kuće i pomoćnih objekata, rekao je da neće napustiti kuću dok mu sva oduzeta imovina ne bude isplaćena.

Obrenović je dodao da će od srede od 8 časova meštani sela iz okoline Lučana blokirati lokalne i regionalne puteve u selima Markovica, Negrišori, Lisice i Krstac.

Po njegovim rečima, blokada tih puteva biće samo za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa, dok će ostala vozila propuštati.

"Agonija meštana Dragačevskih sela traje četiri godine, oduzeli su nam zemlju i kuće, a nisu platili, živimo u prašini, ne možemo da obrađujemo njive koje su nam ostale i to više ne možemo da trpimo", rekao je Obrenović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Traktori blokirali Pariz (FOTO)
1

Protest

08.02.2023. 16:05

Traktori blokirali Pariz (FOTO)

Poljoprivrednici su stigli u Pariz sa više stotina traktora da osude restrikcije za upotrebu pesticida i nametanje drugih obaveza koje opterećuju taj sektor.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve