Vesti
03.02.2020. 14:40
Tanjug

BOCAN-HARČENKO: Zabrinjava želja za brzim rešenjem kosovskog pitanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador Rusije u Srbijii Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da ne veruje da postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje.

"Osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova", kaže Bocan-Harčenko.

"Zabrinjava želja za brzim rešenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspešni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke", rekao je Bocan-Harčenko za "Blic", upitan kako gleda na nastojanje SAD da u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine.

Povezane vesti - Kosovo dobija novu vladu

On je naglasio da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da, "ako bismo imali više vremena, došlo bi do osetnog napretka i kompromisa".

Bocan-Harčenko je ponovio da je neophodno da se hitno ispuni zahtev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije.

Na konstataciju da iz SAD stižu zahtevi da Srbija u tom slučaju mora da prestane sa loboranjem protiv nezavisnosti Kosova, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvraća da između ta dva poteza ne može da se stavi znak jednakosti, Bocan-Harčenko ocenjuje da stav Vučića "potpuno odgovara međunarodnom pravu".

"Ne postoje nikakve veze između ta dva pitanja. Samostalne, suverene zemlje povlače priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, razumejući da Kosovo nije država, da to kršenje međunarodnog prava ima posledice ne samo po region već i po oštru međunarodnu situaciju, pa i po njih same. I ovaj proces odgovara Rezoluciji 1244", navodi ambasador.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On dodaje da će se Moskva uključiti u pregovore ako je Beograd pozove, ali da "dogovor ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti".

"A sve dok nema kompromisa, Rezolucija 1244 je tu. Dejton je, recimo, rezultat razgovora. Dugotrajnih, intenzivnih i tihih. Zato i kažem da je van realnosti da se dođe do brzog rešenja za Kosovo", poručuje ruski ambasador.

Na pitanje da se mogu čuti kritike da Rusija ne želi rešenje, ne bi li kroz Srbiju zadržala svoj uticaj na region, Bocan-Harčenko odgovara da to nije tačno i naglašava da je interes njegove zemlje "uvek bio i ostao nastavak, u ovom slučaju, obnavljanje razgovora".

On dodaje da celokupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244.

Upitan kako gleda na to što je deo rešenja i infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine, uspostavljanje avionske linije i pruge, a ruske železnice su aktivne u Srbiji, Bocan-Harčenko kaže da to odgovara regionu, a da je teško zamisliti da će preko noći biti letova.

U svakom slučaju, ocenjuje, svaki korak ka tom pravcu je dobar.

"Mi smo predlagali više puta da pokušamo da uspostavimo veze na terenu, jer će ovo biti bolje za ljude, za privredu, trgovinsku razmenu. Doprinosi uspostavljanju poverenja, a to je prvi korak ka nastavku razgovora i kompromisa. Međutim, teško je razumeti to da uz ogromne napore u cilju uspostavljanja letova, ignoriše se trgovina, koja je još vaznija. Onda verovatano prevladaju politička razmišljanja", smatra ruski ambasador.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve