Vesti
26.05.2023. 15:00
Beta

"Nije igra niti vežba"

Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši nivo

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksanadar Vučić naredio Vojsci Srbije da podigne borbenu gotovost na najviši nivo, nakon nereda na severu Kosova tokom pokušaja ulaska Albanaca u institucije.

"Vojska Srbije je započela svoje aktivnosti po toj naredbi i neko mora da razume da ono što Kurti radi, da nas vodi ka crvenim linijama, ka potpunom kolapsu dijaloga, ka eskalaciji na terenu i ugrožavanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Vučević za TV Pink.

Kazao je da to nije "igra" ili vojna vežba, već da je to nešto što "zaista ugrožava bezbednost", pre svega Srba na Kosovu.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbija će sprovesti naredbu predsednika, kao vrhovnog komandanta vojske, i nevezano za sve ono drugo što se dešava u državi, uraditi ono što se očekuje od Vojske Srbije - biti tamo gde je najteže i braniti suverenitet, slobodu i nezavisnost Srbije", kazao je Vučević.

Srbima na Kosovu poručio je da ostanu mirni iako je situacija dramatična i da ne nasedaju na provokacije i da se ne odigra scenario gde bi oni bili prikazani "kao neke kriminalne grupe i huligani".

"Jasno je da se provodi državni teror na teritoriji Kosova i Metohije protiv srpske zajednice. Institucionalno deluju i sprovode teror nad srpskom zajednicom i hoće da provedu do kraja etničko čišćenje te kompaktne srpske zajednice na severu Kosova i Metohije", rekao je ministar odbrane.

Mediji javljaju da je Vučić uz naredbu o podizanju borbene gotovosti naredio i hitan pokret ka administrativnoj liniji sa Kosovom, a od NATO zatražio da se hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Kosovska policija je saopštila do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština, javljaju mediji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve