Vesti
18.11.2022. 13:23
Beta

Visoki predstavnik EU

Borel Vučiću i Kurtiju: "Hitno dođite u Brisel"

brisel, evropski parlament
Izvor: Shutterstock

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno dođu u Brisel i da pre 21. novembra nađu evropsko rešenje za krizu na severu Kosova, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Na pitanje novinara u Briselu da li Borel očekuje da na hitnom sastanku s Vučićem i Kurtijem bude pronađeno rešenje za pitanje registarskih tablica za kosovske Srbe, Stano je rekao da o rešenju tog spora traju "interni procesi na radnoj ravni s partnerima".

To su "diplomatski procesi koji su iz vrlo jasnih razloga poverljivi", kazao je Stano i dodao da zato ne može da komentariše "spekulacije u medijima" da je navodno postignut sporazum na osnovu predloga koji je dvema stranama podneo posrednik EU Miroslav Lajčak.

Stano je rekao i da je Borel pozvao Vučića i Kurtija da nađu "evropsko rešenje i evropski put za sadašnju, jednu od najozbiljnih situacija od 2013. godine" na Kosovu.

Vlasti u Prištini su najavile da će do 21. novembra uručivati opomene vlasnicima vozila koji nisu zamenili srpske tablice kosovskim, a da će od tog dana početi da naplaćuju kazne.

Predstavnici Srba, koji su napustili kosovske institucije, kao i Beograd, zahtevaju da Priština odustane od primene odluke o tablicama i da započne formiranje Zajednice srpskih opština.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je je kao "apsolutnu laž" navode pojedinih medija da je u Briselu postignut dogovor prema kojem je preregistracija tablica na Kosovu odložena za 10 meseci, a formiranje Zajednice srpskih opština povezano s takozvanim francusko-nemačkim planom, za koji u Briselu podvlače da je "plan EU", o ukupnom uređenju odnosa Beograda i Prištine.

"Nemamo šta da se po pitanju tablica dogovaramo sa Prištinom. Ovde je samo potrebno da Kurti povuče protivpravnu odluku koju je doneo. Reč je o čistoj izmišljotini kako bi se Priština izvukla iz ove situacije i pokušala da podeli odgovornost po pitanju njihove nelegalne i jednostrane odluke o registarskim tablicama", naveo je Petković.
 

On je oštro zamerio što su, kako je rekao, "tu vrstu propagande Prištine" preuzeli Radiotelevizija Srbija i agencija Fonet, koji su, međutim, samo preneli navode kosovskih medija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o Briselskom sporazumu: "Nećemo upasti u zamku"
kosovo

Ministar spoljnih poslova

12.11.2022. 09:26

Dačić o Briselskom sporazumu: "Nećemo upasti u zamku"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je evropska unija svojim potpisom na Briselski sporazum garant da će Zajednica srpskih opština biti formirana ali su "sada na delu pokušaji da se ta već zatvorene tema opet otvori, što Priština oberučke prihvata".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve