Vesti
25.12.2023. 09:15
Beta

Ladislav Nemet

Božićna poslanica beogradskog nadbiskupa

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet služi misu na praznik Božić, koji se ovog ponedeljka obeležava po novom kalendaru, u katedralnoj crkvu u Zrenjaninu. Služba je počela u 9.00 časova.

 

U božićnoj poslanici nadbiskup Nemet upozorio da rijaliti programi šire tamu u ljudskim srcima i dodao da je poznato koliku ulogu imaju mediji u dezinformisanju, poručivši da je čovek pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi.

"Rijaliti programi kao što su 'Zadruge', 'Farme', 'Veliki brat' tako i dalje šire kulturu tame u ljudskim srcima, bude u ljudima osećaj, varljivi utisak da je sve moguće i dozvoljeno, da se sve toleriše, da se sve može napraviti onako kao na televiziji", rekao je Nemet, koji upravlja i zrenjaninskom biskupijom, na čijem je čelu bio donedavno, dok se za nju ne imenuje novi biskup.

Prema njegovim rečima, "u čoveku postoje i dobro i zlo, i svetlo i tama, a čini se da je mnogo lakše povećati u njemu količinu tame, nego snagu svetla".

"Kako je teško nagovoriti ljude da u ova teška vremena daju nešto za siromahe, a kako je lako naleteti na nekoliko kockarnica u svakoj ulici ovog divnog grada Beograda, u kojima se gube finansijska sredstva i razaraju životi porodica i pojedinaca", upozorio je Nemet.

On je naglasio da svi pamtimo 3. maj 2023. kada je ubijeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koja se nalazi svega stotinak metara od sedišta nadbiskupije, u centru Beograda.

"Bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas. Pa ipak, desilo se, desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba, ali i kriminalnog čina", naveo je Nemet.

"Danas tačno znamo da sredstva komunikacije mogu strašno da utiču na naše ponašanje", rekao je nadbiskup i zaključio: "Znamo koju ulogu imaju mediji i sredstva društvenih komunikacija u vođenju ratova, dezinformacija, širenju mržnje, što sve može da dovede do strašnih tragedija".

On je poručio da je čovek pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi i dodao: "To znamo otkako smo se pojavili na zemlji, ali do koje granice može da ide ta svest nošenja svetla, topline i ljubavi ‒ za to smo saznali u osobi Isusa koji se rodio u Vitlejemu".

"Molimo se ovih dana da hrišćanski narodi koji vode bratoubilački rat shvate potrebu mira za sve, da progledaju i začuju vapaje živih koji svakog dana pokapaju svoje mrtve. Nemojmo zaboraviti ni ratove među različitim narodima, kao u Svetoj zemlji, u Siriji, u mnogim državama Afrike. Setimo se hrišćana proteranih iz Nagorno-Karabaha, kao i izbeglica širom sveta", pozvao je Nemet.

Kako je rekao, "u ovom današnjem trenutku, kada se čini da je tama jača nego svetlo, pogledajmo na malog Isusa pa ćemo shvatiti: pravi izvor svetla, Bog i novorođeni Bogočovek, uvek će imati poslednju reč, i to ne reč nasilja i zla, nego života".

"Neka ovo svetlo osvetli i naša srca, a posebno srca onih koji odlučuju o velikim pitanjima današnjice. Neka političari izađu iz začaranog kruga svojih 'interesa', iz tame zablude da oružje i nasilje mogu da rešavaju probleme čovečanstva, da reše sporove", rekao je Nemet.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Divlji" Božić (FOTO)
zooloski vrt zivotinje EPA 22.12.2023.

Zoološki vrt u Kolumbiji

25.12.2023. 08:05

"Divlji" Božić (FOTO)

Katolički Božić danas se obeležava širom sveta i sve je u znaku ovog velikog praznika.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve