Vesti
27.12.2021. 08:35
Marko R. Petrović

Mađarska

Bratska pomoć: Kako Orban širi svoj uticaj u regionu

Viktor ORban
Izvor: REUTERS POOL / JOHANNA GERON / POOL

Nema sumnje da će 100 miliona evra koje će Mađarska kao pomoć dati Republici Srpskoj značiti za mala i srednja preduzeća u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, baš kao što nije sporno da će još više značiti Miloradu Dodiku u smislu jačanja njegove političke pozicije.

Ovaj novac, naime, dolazi u trenutku kada zemlje Evropske unije, a na inicijativu nove nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, razmatraju mogućnost uvođenja sankcija Dodiku zbog pretnji da će Republiku Srpsku odvojiti od Bosne i Hercegovine.

On je, naime, lično na konferenciji za novinare u Budimpešti poručio kako će finansijski podržati bosanske Srbe i lično zaustaviti sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsedništva iz RS.

Opisujući Srbiju i Republiku Srpsku kao „ključne za stabilnost Zapadnog Balkana“, Orban je istovremeno i apelovao na novu nemačku vladu da se više posveti integraciji regiona u Evropsku uniju nego kažnjavanju „koje bi moglo da dovede do još većih problema".

Dodao je i kako je Dodik demokratski izabran političar, upozoravajući zapadne zemlje da bi "egzorcizam nad Dodikom" bio vrlo opasna stvar. Slična upozorenja je pre Orbana izneo i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, koji je već pretio stavljanjem veta na odluku o uvođenju sankcija Dodiku. Jer da bi odluka o sankcijama bila doneta, neophodno je da se sa njom saglasi svih 27 članica EU.

Upravo zato se i potezi Budimpešte doživljavaju kao svojevrstan direktan izazov upućen novoj nemačkoj vladi, koja se zalaže za izmenu pravila o neophodnom jednoglasju kada je reč o donošenju važnih odluka u EU.

Sijartovo upozorenje stiglo je, naime, pet dana nakon što je Analena Berbok na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU 13. decembra pozvala na uvođenje sankcija predsedniku srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini.

"Mađarska neće da podrži bilo kakve sankcije protiv Milorada Dodika. Ako takvog predloga i bude, mi ćemo na njega staviti veto u Evropskom savetu", rekao je Sijarto.
 

Orban na ovaj način nesumnjivo širi svoj uticaj u regionu, koji je već popriličan, ako se uzmu u obzir njegovi dobri odnosi i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i slovenačkim premijerom Janezom Janšom, ali i sa liderima zemalja tzv. Višegradske grupe, kojoj pripadaju još Češka, Slovačka i Poljska.

U Evropskoj uniji, međutim, ima i onih koji strahuju da se ovim, zapravo širi uticaj Rusije. Sumnjaju, naime, da Orban, koji inače ima vrlo korektne odnose i sa Vladimirom Putinom, u ovoj situaciji samo ima ulogu posrednika, te da iza cele priče stoji, zapravo, namera Moskve da ojača svoje prisustvo u BiH, ali tako da se to na prvi pogled ne vidi.

A kada je konkretan novac koji Orban daje Dodiku u pitanju, reč je o sredstvima koja su opredeljena u okviru mađarskog projekta za odgovornu dobrosusedsku politiku s ciljem očuvanja stabilnosti u regionu.

Iako detalji nisu saopšteni, prema saznanjima Radija "Slobodna Evropa", sredstva će biti distribuirana na način kao i svi drugi grantovi EU koje je dobijala Mađarska. To znači da lokalne kompanije iz RS mogu da apliciraju projektima, a one koje budu izabrane dobiće bespovratnu pomoć u iznosu od 70 odsto vrednosti projekta.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Orban: Loš dečak Evrope
Viktor Orban, 20. 7. 2021.

Iz Mađarske s ljubavlju

21.07.2021. 08:05

Orban: Loš dečak Evrope

Koliko god imalo smisla pitati se vredi li podrška koju Srbija dobija od Orbana, "evropskog lošeg dečka“ koji već godinama trpi pritiske pojedinih članica EU, u isto vreme treba razmisliti i o tome da je njegov uticaj prilično veliki među nekim drugim članicama Unije, čiji je glas takođe bitan.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve