Vesti
19.10.2019. 19:14
R. E.

"BRATSKI NARODI" Medvedev: Zalažemo se za mirno rešavanje kosovskog problema

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

"Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama", rekao je Medvedev.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globalizacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Rusija će, kaže, ceniti to što se Srbija, uprkos svom opredeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspešnu ekonomsku saradnju.

Povezane vesti - Šta pišu svetski mediji o poseti Medvedeva

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 miliajrdi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumevanje.

U tom konetsku ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

"Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvedočim i ja jer je tako bilo i pre deset godina kada sam govorio za ovom govornicom", rekao je on, dodajući da su odnosi u dobroj fazi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

"Odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste, a obim ruskih investicija premašio je četiri miliajrde dolara. Plan je da ga povećamo minimum za 1,5 miliajrdi, istakao je Medvedev.

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima kolji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

Povezane vesti – Evo kako je izgledala vojna vežba Vojske Srbije

"Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostrana rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti", rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u celom svetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja koje se vrše u protivrečju i zobilazeći međunarodno pravo, podsetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Medvedev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji gasovoda.

"Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika" rekao je Medvedev.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Naveo je i da je sa premijerkom Anom Brnabić pričao o realizaciji projekta "Turski tok".

Medvedev je napomenuo i da će Rusija učestvovati u modernizaciji železnice Srbije. Prema njegovim rečima, aktivno će učestvovati u obnovi pruge Beograd-Bar.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, premijer Rusije je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve