Vesti
16.12.2019. 13:10
Tanjug

BRNABIĆ NAJAVILA POSETU NOBELOVCA: Handke dolazi u Srbiju u martu ili aprilu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nobelovac Peter Handke posetiće Srbiju u martu ili aprilu naredne godine, najavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, gostujući u emisiji Hit-tvit televizije Pink, rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Handkeom, koji mu je kazao da će posetiti Srbiju u martu ili aprilu.

Brnabić je to rekla nakon što se prethodno nije saglasila sa sagovorničima u emisiji, Čedomirom Jovanovićem i Vojislavom Šešeljem, o reagovanjima koja je izazvala odluka o dodeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu.

Premijerka je rekla da, naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i da je reagovanje na dodelu Nobelove nagrade Handkeu izazvao generalno animozitet koji oduvek postoji prema Srbima i Srbiji i zbog podrške kakvu je on pružao Srbiji u tim nesrećnim vremenima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

"Handke je bio jedan od retkih u međunarodnoj javnosti koji je smeo da kaže nešto lepo o Srbima i Srbiji i ja mu na tome zahvaljujem", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila žaljenje što su se, kako je navela, čak i u slučaju Nobelove nagrade za književnost neki osetili pozvani da upute takvu retoriku prema Srbiji.

Rekla je da najneprijatnije bila iznenađena reagovanjem ministra spoljniih poslova Severne Makedonije.

Povezane vesti - RADIKALNO DRUGAČIJE: Peter Handke i rušenje stereotipa o Srbima

Istakla je i da je u proteklom ratu stradao ne mali broj Srba, a za to niko nije odgovarao.

Jovanović je kazao da se ne slaže sa političkim stavovima Handkea, i da razume one koji su toliko toga izgubili u protekom ratu.

Uprkos tome, rekao je on, Handke nije dobio nagradu za mišljenje o Srebrenici i zato što je bio na strani Miloševićeve politike, već zato što je sjajan pisac.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Kerstin Joensson

Što se podrške Miloševićevoj politci i Srbiji iz tog vremena, Jovanović je rekao da ta podrška nije bila dobra i da je bila pogrešna.

"Moramo imati snagu da razdvojimo Handkea pisca od njegovih političkih stavova koji su takvi kakvi su. To u regionu shvataju, s tim što je težina te odluke drugačija ovde nego u Sarajevu. Moramo da se suočimo s tim da je u tom gradu stadalo 10.000 dece", rekao je Jovanović.

Šešelj je, polemišući sa Jovanovićem, istakao da je Handke dobio nagradu za književno delo, kao i da je on u tim svojim delima objavio sve što je izrekao.

"On je bio borac za ljudska prava u vremenu u kojem mnogi nisu smeli to da budu, u kojem je svet navijao za bosanske muslimane koji su izazvali rat i koji su prvi počiili ratne zločine. Zločini su postojala sa obe strane", rekao je Šešelj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Jovanović je primetio da o tome odlučuju sudovi, na šta mu je Šešelj odgovorio da njemu njegovo pravničko znanje daje za pravo da komentariše svaki sud na svetu.

"Handke nikada nije rekao da Srbi nisu činili zločine, ali se trudio da uspostavi ravnotežu svetskoj propagandi protiv Srba koja je vladala. Njegovo delo ne moze da bude mimo njegovog političkog stava", rekao je Šešelj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve