Vesti
28.10.2020. 15:17
Tanjug

BRNABIĆ: Najozbiljnija reforma vlade - uvođenje platnih razreda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da je najozbiljnija reforma koja čeka buduću vladu uvođenje platnih razreda, kako bi, kaže, svi u javnoj upravi bili plaćeni jedanko u odnosu na radno mesto i odgovornost posla, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade.

Navodi da je primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena zbog COVID krize za 2022. godinu.

"Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako", poručila je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Kaže da će buduća vlada morati brže da radi i na reformi javnih preduzeća i dodala da je to zahtevan proces u koji je naša zemlja već ušla uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede", kaže Brnabić.

Ističe da će naredna vlada završiti i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Srbiju - Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Kragujevcu.

"Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Kragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar", istakla je Brnabić.

Povezane vesti - "Ovo je vlada kontinuiteta, sa šest važnih ciljeva"

Prioritetnu reformu, kaže ona, predstavlja i rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

"Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj i mnogo više fer raspodeli novca", naglašava Brnabić.

Buduću vladu čeka, navodi, proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

Tu reformu je, dodaje Brnabić, vlada uspešno sprovela za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada, kaže, obuhvat mora da se proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an

Mandatarka navodi da će vlada sada populacionu politiku staviti u rang čitavog ministarstva.

Kaže da je naša zemlja u prethodnom periodu finansiranjem mera populacione politike postigla značajne rezultate.

U poređenju sa regionom, Srbija, dodaje, jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

"U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018, a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veca je od 1,5", navodi Branbić.

Jedan od prioritetnih zadataka biće, ističe, dodatna izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

"Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od države, a ne preko poslodavca kako bi sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama", rekla je Brnabić.

U planu je, kaže, i rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Važno je da država, kaže, nastavi i strateška ulaganja u sport.

Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu, dodaje, imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

"U prethodnih pet godina imamo 265 odsto više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta", rekla je Brnabić.

"Od ZSO, da budem jasna, ne odustajemo"

Brnabić je takođe izjavila da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

"Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

"Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica", navela je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve