Vesti
28.02.2023. 15:37
Beta

Varheji i Vučić potpisali

Brza pruga Beograd-Niš: Ugovor potpisan, a košta...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ugovor za prvu tranšu investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, od ukupno 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je simbolično u vozu između Prokopa i Resnika, na deonici buduće brze pruge.

Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Posle potpisivanja Vučić je zahvalio EU i istakao da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Brza pruga Beograd - Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Izgradnja će se odvijati u tri etape, Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin i Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra.

EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, Evropska banka za obnovu i razvoj 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izgradnja brze pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat u Srbiji koji se realizuje uz veliku pomoć Evropske unije.

"Vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš je dve milijarde i 775 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 1,1 milijarda evra, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 550 miliona evra, grant EU je 610 miliona evra, a ostatak od 552 miliona evra će finansirati Srbija", rekao je Vučić.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Naveo je da će pruga Beograd-Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat.

"Do Niša će se iz Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje, a iz Budimpešte za manje od četiri i po sata", rekao je Vučić.

Istakao je da će izgradnja brze pruge do Niša imati veliki značaj za razvoj Srbije i privlačenje kompanija, što je uslov za ostanak ljudi u zemlji, pre svega na jugu Srbije. "Prosečna plata u Nišu je 670 evra, a u beogradskoj opštini Vračar 1.250 evra, u Novom Sadu 880 evra. Zato moramo da razvijamo jug Srbije".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da izgradnja brze pruge Beograd-Niš može promeniti realnost za građane juga Srbije, ali i celog regiona, kao i da se nada da će ojačati savezništvo sa Evropskom unijom.

"Izabrali smo ovaj projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu, za građane Srbije i time celog regiona, zato što ovaj voz treba da donese nova radna mesta i ulaganja u oblastima koje su najpotrebnije na jugu Srbije", izjavio je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varheji je rekao da je današnji dan simboličan ne samo za Srbiju, nego za ceo Zapadni Balkan jer pokazuje da "Evropa isporučuje rezultate".

Vučić i Varheji su prethodno prisustvovali poptisivanju ugovora za prvu tranšu investicionog granta EU ukupne vrednosti 598 miliona evra za izgradnju pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Varheji je kazao da taj voz treba da stvori mnogo širu trgovinsku rutu i da skraćenjem vremena putovanja do Beograda doprinese ubrzanju ekonomskog razvoja malih proizvođača i bržem isporučivanju njihovih proizvoda.

Evropski komesar je rekao da će pruga biti "kičma glavne trgovinske rute" koja će Srbiju povezivati sa severom, ali i sa zapadom ka Crnoj Gori i jugoistokom, sa Bugarskom, Severnom Makedonijom i Grčkom.

"To je osnovna infrastruktura koja treba svakom investitoru", rekao je Varheji, dodajući da su povezanost, pouzdani izvori energije i radna snaga prvo što gledaju investitori kada biraju zemlju.

Izgradnja brze pruge je deo Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, rekao je Varheji i podsetio da je prilikom njegove prethodne posete potpisan ugovor koji se tiče električne energije i da je EU doprinela sa 150 miliona evra budžetu Srbije u cilju prevazilaženja energetske krize.

"Tu se naš posao ne završava jer ima još dosta posla da bude urađeno kako bismo Zapadni Balkan pretvorili u energetsku ulaznu tačku za Evropu, za nove izvore energije i nove rute", kazao je Varheji.

On je dodao da je EU spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru i da čeka zapadnobalkanske partnere da odluče gde da taj terminal bude postavljen.

"To su sve dobre vesti, a dobre vesti retko dolaze. Nadam se da ćemo ovim ojačati naše prisustvo i naše savezništvo jer mi jesmo saveznici i prijatelji, a prijatelji treba da čine mnogo više jedni za druge", rekao je Varheji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset posto vozova na srpskim prugama prevozi opasne materije
vagoni, vagoni-cisterna

Uzroci nezgoda

26.01.2023. 14:00

Deset posto vozova na srpskim prugama prevozi opasne materije

Posle čestih iskliznuća vozova na srpskim prugama, Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije kaže za RTS da uzroci mogu biti različiti – sastav železničke kompozicije, ispravnost cisterne, težina tereta, subjektivni faktor, brzina, pa i stanje železničke infrastrukture. Srpskim prugama se godišnje kreće oko 5.500 vozova sa prevozom opasnih materija, kaže Stanisavljević.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve