Vesti
13.06.2020. 12:15
Rade Jerinić

Čovek s platformom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga - izjavio je Avdulah Hoti, premijer vlade u Prištini, nakon što je obznanio da je njegova vlada usvojila platformu za nastavak dijaloga sa Srbijom. Proces će, tvrdi Hoti, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza zatvorenih vrata.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati”, rekao je Hoti. Prištinska

"Gazeta ekspres” je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje “teritorijalnog integriteta Kosova”. Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi “ustavnu organizaciju Kosova”. Cilj je, kazao je Hoti, “trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU”.

Nije ovo prva platforma za razgovor sa Beogradom, slična dokumenta imali su i drugi kabineti, ali Hoti je planirao i nekoliko novina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Delegaciju za pregovore činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran savet eksperata. U parlamentu će biti formirana komisija koja će se baviti dijalogom i koju bi trebalo da predvodi opozicija. Iako se ovakva najava platforme može posmatrati iz više aspekata, logično je pretpostaviti da se radi o prvim koracima u novoj rundi i da je ovo naprosto prvo bacanje karata u kojoj će obe strane postaviti aspiracije na najviši nivo u pokušaju da se dobije ono što je realno.

Avdulah Hoti je naglasio da je njegova vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Povezane vesti - Avdulah Hoti – Naslednik ili marioneta?

Međutim, najava prištinskog premijera i platforma za dijalog pokazala je da postoji ozbiljan rascep na albanskoj strani. Očigledno je da o svemu tome drugačije mišljenje ima predsednik Hašim Tači, koji je dosad pregovarački proces sa Beogradom video kao svoj prerogativ i bio poprilično isključiv po tom pitanju.

Tači je izjavio je da će u dijalog biti uključen u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i da će biti za stolom tamo gde politički proces vode SAD, dok će dijalog koji će se voditi pod pokroviteljstvom EU prepustiti vladi. Tači je gostujući na TV “Kljan Kosova” pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da promeni stav o Kosovu i dodao da ne veruje da će Lajčak doneti obostrano priznanje, dok je izrazio poverenje u SAD, prenosi Kosovo onlajn.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Lajčak treba da zna da na Kosovo dolazi u nezavisnu i suverenu zemlju, a ne u zemlju sa Rezolucijom 1224”, rekao je Tači. On je dodao da Priština mora blisko da sarađuje sa SAD i EU i da je njeno jedino odredište EU, ali je ocenio da Unija mora biti korektna prema Kosovu. Govoreći o mogućem sastanku sa Lajčakom u Prištini, on je rekao da nikoga ne odbija, ali da će analizirati da li će susret uroditi plodom ili će biti gubljenje vremena.

Povezane vesti - Kosovski boj preko Atlantika

Dakle, Tačijeva pozicija je jasna, mišljenje EU i njeno posredovanje nije nešto što ga naročito interesuje. Što se Srbije tiče, nakon Hotijeve najave stigao je odgovor Ane Brnabić. Na njegovo pozivanje na princip nema narušavanja teritorijalnog integriteta, stigao je odgovor:

Slažemo se, nema promene granica, Kosovo je Srbija. Aspiracija za aspiraciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve