Vesti
05.08.2022. 10:17
R.E.

MUP Srbije

Čudo od helikoptera Super Puma (FOTO)

1
Izvor: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je Helikoptersku jedinicu u njihovoj bazi na Aerodromu "Nikola Tesla“ i uverio se u snagu i jačinu helikoptera H-215 "Super Puma“, prvog helikoptera, od tri, iz ove game koji je u floti jedinice MUP-a Srbije od jula ove godine, saopšteno je iz ministarstva.

"Super Puma" je helikopter koji svojim kapacitetima daleko nadmašuje kapacitete letelica koje Helikopterska jedinica ima u svojoj floti. Helikopter može prevesti do 24 osobe, maksimalan dolet iznosi 866 kilometara, u vazduhu može da provede duže od četiri sata, nosivost kuke za nošenje podvesnog tereta iznosi 4,5 tone, što daleko prevazilazi kapacitete koje je Ministarstvo do sada imalo.

"Nabavka 'Super Puma', predstavlja samo nastavak modernizacije flote. Do kraja godine očekuje se isporuka preostale dve letelice ovog tipa, koje će biti snažan doprinos u borbi sa požarima, s obzirom na to da nose i do pet tona vode. Po prvi put su svi helikopteri opremljeni i vedrima za gašenje požara. Danas su pripadnici MUP-a Srbije sposobni i spremni da vode računa o sebi ali i o komšijama. Priznanje Helikopterskoj jedinici, uz Grčku, Severnu Makedoniju, Republiku Srpsku iskazala je i Evropska komisija koja je prilikom gašenja požara u Sloveniji istakla da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sa naša dva helikoptera izbacili najviše vode i dali najveći doprinos u gašenju požara“,  rekao je ministar Vulin.  
 

"Po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, ušli smo u proces opremanja svakog helikoptera naoružanjem i obuke pripadnika jedinice. U sadejstvu sa Vojskom Srbije bićemo još spremniji za odbranu zemlje", poručio je ministar Vulin.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina razvila svoj prototip malog helikoptera za Mars
mars

svemirska trka

02.09.2021. 12:19

Kina razvila svoj prototip malog helikoptera za Mars

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve