Vesti
17.01.2020. 16:00
Đoko Kesić

Da Balkan ne postane "globalna Bosna"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanija, još dok je bila globalna imperija, u maniru najdarovitijih diplomatskih mešetara, prepoznala je da je Bliski istok pupak sveta. Sa njima ruku podruku išli su Francuzi kao ozbiljna kolonijalna sila, što se prepoznaje još u vremenima koja su prethodila gradnji Sueckog kanala 1859-1862. godine. Krunski pečat na političku i ekonomsku sudbinu Bliskog istoka u moderno vreme, ove dve imperijalne sile stavile su 16. maja 1916. kada su ugledne diplomate, Britanac Majkl Sajks i Francuz Fransoa Piko potpisali tajni ugovor o podeli Bliskog istoka.

Dogovor u tajnoj diplomatiji poznat kao Sporazum Sajks - Piko je praktično aktiviran posle završetka Prvog svetskog rata, a u kojem su precizno ucrtane granice bliskoistočnih država, kao i precizna podela uticaja Britanije i Francuske. Sve se odvijalo bez znanja bliskoistočnih država i njihovog pristanka. Francuzi su dobili prava na područja koja se prostiru od jugoistoka današnje Turske, preko severa Iraka i Sirije, do Libana. Britanci su kontrolisali južni i centralni Irak, Siriju, Jordan i severoistočni deo Arabijskog poluostrva.

Koliko je realno da Bliski istok postane prostor velikih ratnih sukoba i da li će se sudbina Srbije i Balkana ponoviti kao u oba svetska rata, kad je stizala u naletima događaja s Mediterana, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve