Vesti
03.05.2023. 14:49
Beta

Advokat

Deca do 14 godina starosti ne mogu biti krivično odgovorna

zatvor, lisice, hapšenje
Izvor: Shutterstock

Prema važećim zakonima u Srbiji, deca do 14 godina starosti ne mogu biti krivično odgovorna, što znači da za učinjeno protivpravno delo ne mogu biti kažnjena, odnosno ne može im se izreći nijedna krivična sankcija, izjavio je advokat Vladimir Tupanjac za Agenciju Beta.

"Samim tim i vođenje krivičnog postupka postaje bespredmetno, što znači da im se ne može odrediti ni zadržavanje niti pritvor. Ostaje jedino građanskopravna odgovornost škole i eventualno roditelja dečaka za naknadu štete porodicama preminulih, kada se utvrde sve okolnosti samog slučaja", naveo je Tupanjac.

On je dodao da bi, kada nadležni organi utvrde na koji način je dete došlo do oružja i kome oružje zaista pripada, mogla evetualno da postoji odgovornost onoga ko nije pravilno obezbedio oružje i na taj način ga učinio dostupnim detetu.

"Takođe, bitna okolnost je i da li je reč o legalnom oružju. Tek nakon što se utvrde sve činjenica, možemo govoriti o vrsti odgovornosti", rekao je advokat za Betu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Direktor Kliničkog centra o operisanim učenicima iz "Ribnikara"
1

Milika Ašanin i

03.05.2023. 13:52

Direktor Kliničkog centra o operisanim učenicima iz "Ribnikara"

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je da su u toj ustanovi operisana tri učenika i nastavnica koji su zadobili teške povrede u jutrošnjem napadu u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve