Vesti
14.01.2024. 12:57
R.E.

Reč stručnjaka

Da li se produžava raspust zbog virusa

korona, deca, grip, temperatura
Izvor: Shutterstock

Završava se zimski raspust za učenike na teritoriji Vojvodine 15. januara, dok za đake širom Srbije 22. januara. Zbog pojačane cirkulacije više virusa – korone, gripa i velikog kašlja, kao i respiratornog sincicijalnog virusa, bilo je najava da bi raspust možda mogao da bude produžen.

Profesorka Verica Jovanović za Jutarnji dnevnik RTS-a rekla je da su brojni virusi, oboljenja slična gripu, kao i koronavirus oko nas, ali da nema razloga za brigu.

"U pitanju je uobičajeni talas. Prema podacima Batuta, u ovom trenutku nema razloga za brigu, kada je reč o epidemijskoj situaciji, da bi se odložio početak škole. U najvećom riziku su osobe sa slabim imunološkim sistemom", kaže Jovanovićeva.

Jovanovićeva ukazuje da je od 1. do 7. januara registrovano oko 8.506 osoba koje su bile sa simptomima gripa, ali je ipak došlo do pada registrovanih.

"Uticaj na brojeve sigurno je imao praznični period, jer se građani nisu javljali zdravstvenim ustanova. Nije došlo do skoka broja obolelih od gripa, iako je bila proslava i okupljanja. Došlo je smanjenja razmena virusa i zbog školaskog raspusta", navela je Jovanovićeva.

"Registrovano 19.500 zaraženih"

Jovanovićeva, ipak, navodi da je tokom prethodne nedelje registrovano 19.500 slučajeva različitih respiratornih infekcija.

"Na teritoriji naše zemlje, nije registrovan preterani broj slučajava kada su u pitanju respiratorna oboljenja. U ovom trenutku, uz primenu nespecifičnih mera, možemo pratiti epidemijsku situaciju", navela je Jovanovićeva, podsećajući da za imunizaciju još nije kasno.

Prema njenim rečima, najveći broj oboljenja sličnih gipu registruje se u dečjem uzrastu, ali je izloženo i radno aktivno stanovništvo. 

"Kada je reč o koronavirusu došlo je do pada broja obolelih, dok je registrovan 21 slučaj velikog kašlja. Od početka prošle godine imamo registrovan 1.051 slučaj obolelih na pertusis. Na tri do pet godina se ovo dešava", ističe Jovanovićeva.

Pad imunizacije

Direktorka Batuta naglašava da treba da se izbegavaju kontakti sa inficiranim osobama, uz higijenu ruku i radnih površina, kao i prostorija u kojim boravimo. 

Jovanovićeva zaključuje da rast broja obolelih od velikog kašlja prati i pad vakcinacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve