Vesti
08.05.2021. 14:10
Tanjug

Da li je realno?

"Da se međustranački dijalog završi do 1. oktobra"

Bojan Klačar
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNĐIĆ

Konsultacije evropskih parlamentaraca sa poslaničkim grupama, vanparlamentarnim strankama i predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem su protekle u skladu sa očekivanjima, i tu nema velikih iznenađenja, kaže izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar

Klačar je primetio da je "bojkot opozicija" sada istakla dve stvari koje nisu nove, ali se čini da će na njima insistirati, a to su dodela nacionalne frekvencije televiziji koja će, kako su rekli, profesionalno informisati građane, i postavljeni rok za dogovor do 1. oktobra.

"Sve ostale teme i bojkot opozicije, i opozicije na drugom koloseku su već viđene, i to su teme koje su povezane sa medijima, funkcionerskom kampanjom, pritiscima na birače i ono što će verovatno biti specifičan zahtev bojkot opozicije jeste razdvajanje izbora", rekao je Klačar za Tanjug.

Klačar kaže da će u suštini pravi dijalog početi onog momenta kada se dve strane nađu jedna preko puta druge uživo ili na onlajn skupu, kada će, dodaje, i videti da li postoji neki imenitelj oko kojeg mogu da se slože, oko čega se ne slažu i u kom pravcu će ići promene.

Podsetio je i postoji Radna grupa za saradnju sa OEBS-om koja je, prema njegovim saznanjima, daleko odmakla u pojedinim promenama izbornih uslova.

Ta grupa je, kaže, najavila izmene zakona o izboru narodnih poslanika, o izboru predsednika Republike i izmenama zakona o lokalnim izborima.

"Mi već sada svedočimo nekim promena koje se dešavaju, a da li će ti propisi biti neka vrsta autonomnog koloseka i da se one odnose samo na obaveze Srbije prema ODHIR-u ili će i to postati deo ova dva koloseka, ostaje da se vidi, ali činjenično stanje je da se neke promene dešavaju izvan onoga što je dogovoreno na dijalogu. U dijalogu još uvek nije dogovoreno ništa", istakao je Klačar.

Na konstataciju da izgleda kao da se dijalog prolongira, Klačar pominje dva razloga zbog kojih se čini da se dijalog odugovlači, jedan je - pandemija koja, kako kaže, jeste dosta toga usporila, a drugi razlog treba tražiti, kaže, i u tome da političke stranke u Srbiji ne mogu lako da se dogovore ni oko jedne stvari.

Na pitanje da li je realno da se međustranački dijalog završi do 1. oktobra, Klačar kaže da jeste moguće, a da li je realno, kaže, zavisi od epidemije, odnosno koliko će sastanci biti intenzivni, kao i od volje političkih stranaka.

Predsednik skupštine Ivica Dačić je  nakon konsultacija sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčik, Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom, rekao da evroposlanici treba još da razgovaraju sa Vladom Srbije, Radnom grupom koja radi na implementaciji dogovora sa OEBS-om, kao i sa civilnim društvom, te se krajem maja može očekivati agenda za međustranački dijalog.

Eventualno, kako je rekao, evroposlanici bi u junu mogli da dođu u Beograd, u zavisnosti da li će im biti ukinuta zabrana putovanja u zemlje van EU zbog korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve