Vesti
11.10.2021. 10:57
Tanjug

Predsednik Azerbejdžana

"Da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove"

Samit nesvrstanih
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

Alijev je govoreći na otvaranju samita povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu, a u svojstvu predsedavajućeg Pokretom, istakao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka i ocenio da ta inicijtiva pokazuje srpsku spremnost da preuzume nasleđe od ranije.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.
 

"Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su sruština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove", kazao je Alijev.
 

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

Navodi da bi se više doprinelo miru i bezbednosti međunaradnog prava, Azerbejdžan je odlučio da se priključi Pokretu i u kratkom periodu je, kko kaže, dao podršku.

Istakao je da Azerbejdžan uspostavlja svoje prioritete uz poštovanje međunarodnog prava, kao i da ima nezavisnu međunarodnu politiku i odoleva svim pritiscima.

Osvrćući se na pandemiju virusa korona, Alijev je naveo da je Azerbejdžan kao predsedavajući Pokreta preuzeo ozbiljno vođstvo i pokrenuo niz inicijativa.

U tom smislu naveo je da su podržali Samit koji je održan onlajn u maju 2020. godine i naveo da su tom prilikom prikupljeni podaci koji su pokazali potrebe svih zemalja nesvrstanih.

"Dali smo i finansijski doprinos Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 10 miliona, od čega je polovina za zemlje nesvrstanih. Pružamo direktnu pomoć za više od 30 zemalja, a više od 150.000 vakcina smo donirali protiv kovida. Azerbejdžan izražava nezadovoljstvo zbog gomilanja vakcina što čine bogate zemlje jer se tako pravi vakcionalni nacionalizam", kazao je Alijev.

U tom smislu, ukazao je na to da je u zemljama sa najnižim prihodima manje od 2 odsto ljudi vakcinisano.

Alijev je zatražio od prisutnih na Samitu da se na ovom sastanku jasno iskaže stav da dvostruki standardi nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

U tom smislu, podseća da su dvostruki standardi imali negativan uticaj i na Azerbejdžan koji je, kako je rekao, bio na udaru Jermenije poslednje tri decenije.

Optužio je Jermeniju da je sprovela etničko čišćenje na okupiranom delu Azerbejdžana.

"Ipak, Jermenija se nije suočila sa sankcijama, nije pravljena razlika između agresora i žemlje koja je ugrožena. Jermenija koristi prirodne resurse i otišla je još dalje i sprovodi provokacije u graničnom pojasu", naveo je Alijev.
 

Azerbejdžan je oslobodio okupirani deo teritorije, dodao je Alijev i kazao da su kroz UN obezbedili da se reši sukob koji je trajao 30 godina.

"Zahvaljujemo se na podršci zemljama Pokreta nesvrstanih. Sedam zemalja koje nisu članice SB su nam dale podršku i to nam mnogo znači", kazao je azerbejdžanski predsednik.

Navodeći da je ove godine Pokret jednoglasno odlučio da produži predsedavanje Azerbejdžanu još godinu dana, kazao je da će ta zemlja kao predsedavajuća nastaviti da radi na jačanju solidarnosti unutar Pokreta i na globalnoj vidljivosti Pokreta.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dobro došli kući": Samit nesvrstanih u Beogradu (FOTO)
SAmit nesvrstanih

Aleksandar Vučić

11.10.2021. 10:16

"Dobro došli kući": Samit nesvrstanih u Beogradu (FOTO)

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je svoje obraćanje na otvaranji Komemorativnog samita povodom 60 godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih (NAM).
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve