Vesti
14.01.2020. 13:53
Tanjug

DAČIĆ: Kad smo krenuli bilo je 117 priznanja Kosova, sad je 97

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je sinoć da će i ove godine biti još povlačenja priznanja Kosova.

Kada smo krenuli u diplomatsku ofanzivu 117 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Sada je ta brojka na 97, rekao je Dačić u emisiji "Ćirlica" na TV Hapi i podvukao da je loše bilo što nismo imali diplomatske odnose sa nekim zemljama.

Ministar dodaje da je Marinika Tepić napravila veliki problem kada je pričala da je Srbija plaćala pojedinim zemljama da bi povukli priznanje Kosova.

Pročitajte još: Voker sastavlja vladu Kurti-Mustafa?

Analizirajući današnju politiku Mila Đukanovića, šef diplomatije je citirao izjave sadašnjeg predsednika Crne Gore, koji je, kako je naveo, 1990. godine izjavljivao da su Crnogorci ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost.

Napominje da u Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi i samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi. U prilog ovoj konstataciji ukazuje i na podatke.

U Crnoj Gori je 29 odsto Srba. A samo njih pet odsto radi u državnoj administraciji. Dobijaju otkaze kada se izjasne kao Srbi. Pa i brat mog šefa obezbeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda, kazao je Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Pixabay

Navodi da je cilj da na sledećem popisu bude što manje Srba, a 2003. godine ih je bilo 32 odsto, a sada 29 procenata.

Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gde god da su na svetu, istakao je šef diplomatije.

Dačić je ocenio da je godina za nama bila teška na mnogim poljima, i to ne samo za Srbiju, već u međunarodnim odnosima, gde je bilo tektonskih poremećaja.

On je naveo da je u svetu zabeleženo mnogo promena - SAD i EU više nisu na istoj strani, jer se po mnogim pitanjima na različitim stranama, SAD su shvatile da im je Kina glavni suparnik, dešavao se Bregzit, transformacija EU.

I u ovakvom svetu, mi smo tražili mesto za našu Srbiju, naglasio je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve