Vesti
07.11.2022. 09:40
R.E.

Ministar spoljnih poslova

Dačić o članstvu Kosova u EU: "Bolest je uzela maha"

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da namera Prištine da uputi zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji (EU) "nije iznenađujuća vest, jer je bolest - ludilo dostiglo vrhunac i uzelo kritičnog maha", dodajući da "čitav svet vidi da je Aljbin Kurti ekstremista koji svojim potezima ugrožava mir i stabilnost".

"To je potez, koji po našem mišljenju, nema šanse da uspe, jer pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisno Kosovo, ali nam nameće obavezu da učvstimo naše pozicije", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da će se još jednom proveriti stavovi "s našim prijateljima".

On je rekao da je pre neki dan, u Beču, razgovarao sa ministrom Slovačke, a da će u ponedeljak u Sofiji razgovarati sa šefom diplomatije Mađarske, iako je ta zemlja priznala nezavisno Kosovo, "ali su naši prijatelji i često ne glasaju za Kosovo u međunarodnim organizacijama".

U utorak će, najavio je, biti u poseti Grčkoj gde i o tome želi da razgovara, podsetivši da su među zemljama koje ne priznaju nezavisno Kosovo  i Kipar, Rumunija, Španija.

"Što se tiče Kipra, oni su čak rekli da ako bi Srbija priznala nezavisno Kosovo da oni neće", istakao je Dačić, navodeći da je dovoljno da je samo jedna zemlja u EU protiv članstva Kosovu u Uniji.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve