Vesti
25.08.2023. 10:00
Beta

Ministar spoljnih poslova

Dačić: "Ispade da smo mi neka svetska vojna velesila"

Ivica Dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi, međunarodnoj diplomatskoj inicijativi za konsultacije i koordinaciju formiranoj na poziv Ukrajine.

"Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi ili deklaraciji, premijerka (Ana Brnabić) je putem video poruke učestvovala u radu tog skupa, ali mi nismo podržali, niti smo prihvatili taj tekst Krimske platforme, baš zato što izlazi izvan onih okvira koji su za nas prihvatljivi", rekao je Dačić za televiziju Pink.
 

Govoreći o sastanku sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom, Dačić je kazao da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atine, naišao na pozitivne komentare u Rusiji, ali da sastanak nije bio organizovan zbog toga.

"Uručio mi je pismo Rešetnjikova, to je moj kolega sa ruske strane, mi smo kopredsednici mešovitog Komiteta za saradnju. Tu je reč o ekonomskim i drugim pitanjima, gde bi trebalo da napravimo određene sastanke. Ja sam predložio da oni odrede termine za posetu, razgovore kopredsednika, drugih ministara i naravno za priliku za susret sa ministrom (spoljnih poslova Rusije Sergejom) Lavrovim", rekao je šef srpske diplomatije.
 

Dačić se osvrnuo i na deklaraciju o Ukrajini, koju su zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina i predstavnici EU usaglasili nekoliko dana ranije u Atini, podsećajući da je na zahtev Srbije iz deklaracije izbačen deo koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, kao i pominjanje imena predsednika Rusije Vladimira Putina i te zemlje u delu koji se odnosi na ratne zločine.

"Pa čekajte, to je princip koji mi prihvatamo i kada smo mi u pitanju i naš region. Ali ovde se, na naš zahtev, nigde ne spominju ni predsednik Putin, ni bilo koja zemlja konkretno, već se govori načelno o potrebi otkrivanja i sankcionisanja svih tih ratnih zločina koje je bilo ko počinio u oružanim sukobima", kazao je on.

Kada je u pitanju sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Atini i tvrdnje da će Srbija Ukrajini dati municiju i naoružanje kako ona ne bi priznala nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da su to "gluposti i uvreda za Ukrajinu".

"Ispade da smo mi neka svetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja zavisi da možemo da upravljamo političkim stavovima u svetu", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Srbija i ranije pomagala Ukrajini po raznim pitanjima - od humanitarnih stvari, preko energenata, do opreme koja je potrebna za funkcionisanje društva u uslovima rata i dodao da će to nastaviti da radi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić: "Ne plašim se izbora"
1

SPS

07.08.2023. 11:03

Dačić: "Ne plašim se izbora"

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Daćić izjavio je da se "ne plaši izbora" i dodao da za funkcionisanje institucija nije dobro da se u nekoliko uzastopnih perioda skraćuju mandati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve