Vesti
11.11.2023. 16:35
Beta

Obeležen Dan primirja

"Večno se klanjamo senima besmrtnih  junaka" (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je u subotu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vučević je u spomen-knjigu upisao da su "znani i neznani junaci pali u oslobodilačkim ratovima Srbije ostavili u nasledstvo slobodu, mir i ljubav prema otadžbini, porodici, prema bližnjem svom". 

"Njihov zalog bili su njihovi životi. To nas obavezuje kao ljude, kao njihove sinove i kćeri, unuke i praunuke da se večno klanjamo senima ovih besmrtnih  junaka. Njihova žrtva treba da nam bude zavet i vodilja da svim svojim srcem i dušom branimo i gradimo našu otadžbinu. Da je čuvamo za buduća pokolenja, za svu našu decu, jer je sav smisao naše borbe sigurna, večna i srećna naša otadžbina Srbija", naveo je ministar. 

 

Ceremonije polaganja venaca održane su i na Novom groblju u Beogradu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković predvodio je centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

"Bez razumevanja Velikog rata, veličine žrtve našeg naroda i cene kojom je plaćena sloboda, ne može da se razume srpski narod sa obe strane Drine, njegova ljubav prema otadžbini, njegova ljubav prema Kosovu i Metohiji", naveo je Selaković.

Vence su položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora. Na Francuskom vojnom groblju vence je položio ambasador Francuske Pjer Košar.

Ceremonijima su, između ostalih, prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

Ceremonija je održana i kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, a u njoj je učestvovao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, uz prisustvo srpskih zvaničnika i predstavnika Vojske Srbije. Svečanost obeležavanja Dana primirja održana je i na Groblju palih boraca Komonvelta.

Dan primirja ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada su u Francuskoj predstavnici sila Antante i Nemačke potpisali primirje koje je važilo do zaključivanja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Od 2012. Dan primirja u Srbiji je i neradni dan, a simbol praznika je cvet retke biljke ugrožene vrste "Natalijina ramonda".

Taj cvet, po navodima u literaturi, raste na Kajmačalanu gde je u Prvom svetskom ratu, srpska vojska vodila žestoke borbe protiv Bugara.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve