Vesti
09.01.2023. 17:24
Beta

Istočno Sarajevo

Obeležen Dan Republike Srpske: 2500 ljudi u defileu

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

U Istočnom Sarajevu, u Ulici Stefana Nemanje, održan je svečani defile povodom 9. januara, Dana Republike Srpske (RS).

U svečanom defileu učestvovalo je oko 2.500 ljudi, od kojih 717 pripadnika MUP u 37 ešalona.

U defileu su učestvovala i civilna udruženja, vatrogasci, šumarska i lovačka udruženja, predstavnici zdravstvenih ustanova, civilne zaštite, kao i predstavnici proruskog udruženja "Noćni vukovi".

"Ovo je prvi put da se svečani defile realizuje u gradu koji nije Banjaluka. Ovo nije inat, već ljubav i činjenica proizašla iz istorijskih činjenica", izjavio je ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan.

Svečani defile je počeo predavanjem raporta predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Posle svečanog defilea intonirane su himne RS i Srbije, a potom se okupljenima obratio predsednik RS Milorad Dodik.

"RS je republika mira, okupljanja, slobode, koja nikome ne preti i ne želi zlo, ali koja je spremna da brani svoju slobodu. Ova policija neće ni korak na tudju teritoriju, ali neće dozvoliti da bilo ko na teritoriji RS učini nažao bilo šta, bilo kome", kazao je Dodik.

On je istakao da taj prostor "istorijski i u svakom drugom pogledu pripada Srbima, koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i osnovali Republiku Srpsku".

"Iza nas je težak ratni i postratni period. Mnogi su omalovažavali RS, ali nisu uspeli da je sataru i dovedu do nestanka. Mi nismo pretnja nikome, ne radimo ovo iz inata, samo hoćemo da kažemo da smo tu i da se borimo za svoju slobodu, kroz demokratski i politički život", naveo je Dodik.

Dodao je da su Srbi ostali u BiH zato što su morali, jer je Dejtonski sporazum obezbedio mir, ali i uspostavio novi politički sistem, u kojem je RS nezaobilazan faktor.

"Ako prihvate RS, RS će se prilagoditi Ustavu BiH. Ali ono što rade kriminalci iz medjunarodne zajednice, ono što hoće da nam uzmu, neće proći", istakao je Dodik.

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

Ponovio je da je Republika Srpska država, koja ima neraskidive veze sa Srbijom.

Dodik je još rekao da RS ne može prihvatiti da Ustavni sud BiH, koga je nazvao "lažnim i inkvizacijskim" kaže da RS nije stvorena 9. januara 1992. godine.

"Tada je bio mir i RS je stvorena u miru. Ona, koja je pravljena 1. marta, stvorena je u krvi", kazao je Dodik, aludirajući na 1. mart 1992. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti BiH, na koji su izašli većinski Bošnjaci i Hrvati, dok su ga Srbi bojkotovali.

Na kraju ceremonije razvijena je zastava RS duga 500 metara.

Manifestaciju je obezbedjivalo 800 pripadnika MUP RS, a ceremionija je prošla bez incidenata.

Svečanosti su, osim najviših zvaničnika RS, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić-Tepavčević i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Na svečanoj bini bio je i sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

Dodik i Dačić razgovarali o zajedničkim projektima RS i Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Istočnom Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Saopšteno je da je razgovarano o projektima koje zajednički sprovode Republika Srpska i Srbija, a Dačić je uputio čestitku povodom Dana Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali su i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stano: "Ako Dodik dodeli odlikovanje Putinu EU će..."
1

Evropska komisija

09.01.2023. 13:39

Stano: "Ako Dodik dodeli odlikovanje Putinu EU će..."

Evropska unija i njene članice primile su na znanje i preduzeće primerene korake ili odluke, kada je reč o proslavi Dana Republike Srpske (RS) i najavi vođe RS Milorada Dodika o dodeli odlikovanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Peter Stano.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve