Vesti
01.10.2023. 18:35
R.E.

Jajinci

Da se nikada ne zaborave: Sećanje na nevino stradale tokom Drugog svetskog rata

1
Izvor: Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac u Spomen parku Jajinci u okviru državne ceremonije povodom Dana sećanja na nevino stradale tokom Drugog svetskog rata.

Vidović je, u izjavi za Beoinfo, istakla da se danas sećamo stradanja Srba, Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu, ovde u Jajincima koje je mesto najvećeg stratišta na teritoriji okupirane Srbije u to vreme.

"Od leta 1941. do jeseni 1943. godine, po procenama, nacisti su streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma. U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi," rekla je Vesna Vidović.
1
Izvor: Beoinfo
 

Ona je dodala da je teško je razumeti ovakvu strahotu ljudskog roda i danas se odaje pošta žrtvama – Srbima, Jevrejima i Romima, svima koji su kroz užasno nasilje stradali.

"Danas je ovde Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, gde odajemo poštu, jer slobodarska Srbija ne zaboravlja svoje nedužno stradale građane.Ovakvi događaji u našoj istoriji treba da nam budu opomena i podsetnik koliko je važno da i danas budemo ujedinjeni u borbi za slobodnu Srbiju," poručila je zamenica gradonačelnika.
1
Izvor: Beoinfo
 

U ime Vlade Srbije venac je položila premijerka Ana Benabić koja je istakla da danas kao i svake godine ponosno i odlučno obnavljamo zavet slobodi, nezavisnosti i nepokornosti.

"Jajinci su mesto u našoj otadžbini u kojima se ulivaju naša zajednička sećanja na nedužne civilne žrtve stradale od pripadnika okupacionih sila i kvislinških formacija širom naše države. Sa ovog svetog mesta želim da poručim da Srbija nikada neće zaboraviti svoje nevine stradalnike i da njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti," rekla je Brnabić.

Prisutnima se obratio preživeli logoraš Milinko Čekić koji je istakao da mu je drago što država danas neguje kulturu sećanja na nevino stradale žrtve ratnih sukoba.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici Vojske Srbije, ambasada, vojnog i diplomatskog kora, preživeli genocida počinjenog u Drugom svetskom ratu kao i učesnici antifašističke borbe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve