Vesti
21.02.2024. 10:50
Beta

Danica Grujičić

Dokle je stigla istraga o smrti bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici

bolnica
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je jutros da očekuje da će u narednih nedelju ili dve, biti objavljeni rezultati stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici u kojem se porodila Marica Mihajlović, koja tvrdi da je njena beba preminula od povreda nanetih tokom porođaja.

Grujičić je za RTS navela da spoljni nadzor koji je pokrenut, ne može biti potpun dok se ne obavi razgovor i sa okrivljenim lekarom, koji je priveden.

"Obratili smo se tužilaštvu da omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja jer jedino tako možete da vidite šta se desilo... jednostavno će ga pitati o medicinskim stavovima koje on treba da prokomentariše kao lekar", rekla je ministarka.

Njena glavna zamerka je, kako je rekla, to što nije pokrenut unutrašnji stručni nadzor.

"Kad god se neki incident desi, napravi se sastanak, napravi se unutrašnji stručni nadzor. Da su kolege možda porazgovarale sa majkom, da je sve to bilo drugačije, da su pokazali malo, da kažem, psihološkog umeća, možda sve to ne bi bilo tako dramatično. Ovako je došlo do jedne jako ružne generalizacije i mogu da vam kažem da su ogorčeni ginekolozi i akušeri, pogotovo oni koji smatraju da vrlo odgovorno i pošteno rade svoj posao", navela je Grujičićeva.

Grujičić je navela i da stručna komisija pravi informator za sve trudnice, u kojem će biti pojašnjeno i kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljuju medicinski zahvate da pomognu da beba što pre izađe, kao i o tome šta sve može da se desi za vreme trudnoće.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Protest protiv akušerskog nasilja
1

Beograd

19.01.2024. 19:21

Protest protiv akušerskog nasilja

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu "Porodilište, a ne klanica" ispred Ministarstva zdravlja u Beogradu, nakon što su porodilje na društvenim mrežama podelile iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve