Vesti
17.11.2021. 18:19
Tanjug

Istraživanje pokazalo

Deca bez roditeljskog staranja: Uplašeni, nesamostalni, anksiozni

dete, tuga, usamljenost
Izvor: Shutterstock

Veliki broj mladih koji izađu iz sistema socijalnih ustanova, oseća se uplašeno, ne znaju kako da nađu posao i misle da mogu da se oslone samo na sebe ali su nesamostalni, pokazali su rezultati istraživanja "Vršnjačkg istraživanje o napuštanju alternativnog staranja" koje je sprovela organizacija SOS Dečja sela Srbija.

Trećina mladih je saznala da izlazi iz sistema socijalne brige samo nedelju dana ranije, pokazuju rezultati koji su predstavljeni u sredu, a povodom predstojećeg Svetskog dana dece i dečjih prava.

Jelena Tanasijević iz organizacije, predstavila je rezultate istraživanja po kojima se 45 odsto dece oseća "uplašeno i anksiozno" povodom izlaska iz sistema što, kako je rekla, pokazuje nespremnost ove dece da budu samostalna.

Čak 36 odsto dece koja su ispitivana nema informacije o tome kako da se brine o svom zdravlju, a 36 odsto ne zna kako da nađe posao.

Rezultati su takođe pokazali da trećina dece ima pozitivan stav da bi voleli da imaju svoju porodicu u budućnosti ali je samo 20 odsto navelo da je steklo potrebne veštine za osamostaljivanje.

Milka Milovanović Milić, Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, rekla je da su deca i mladi budućnost naše zemlje i da ne sme postojati kompromis oko pitanja podrške i neprestanog unapređivanja svih oblasti koje su pšotrebne u pružanju i ostvarivanju svih prava mladih.

"Srbija pokazuje punu posvećenost u cilju da se položaj dece unapredi i u kontinuitetu preduzima brojne mere, pre svega u suzbijanju diskriminacije, sprečavanju zlostavljanja i zanemarivanja kao i zaštiti njihove bezbednosti", rekla je sekretarka. Dodala je da je Vlada Srbije 2020. godine osnovala i osnovno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju strateškog karaktera kao odgovor na izrazite demografske promene sa kojima se Srbija susreće.

Ministarstvo je iniciralo izmenu pravilnika o hraniteljstvu i opštem protokolu za zaštitu od zlostavljanja, i zanemarivanja dece i donelo instrukciju za pružanje socijalne zaštite usluga toj deci, rekla je ona, i dodala da je formirana radna grupa koja će do kraja meseca početi sa radom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbacili ih iz aviona jer dete od dve godine nije stavilo masku
avion, stjuardesa

I to se dešava!

13.10.2021. 09:05

Izbacili ih iz aviona jer dete od dve godine nije stavilo masku

Supružnici Slavica i Aleksandar Pandurević iz BiH, na putu za SAD, izbačeni su aviona kompanije "Lufthanza" u Frankfutu, jer njihov dvogodišnji sin nije dozvolio da mu se stavi zaštitna maska na lice, kao mera zaštite od korona virusa, piše nemački "Bild".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve