Vesti
03.07.2023. 12:16
Beta

Upis u srednje škole

Deca ne žele da rade u prosveti, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika

škola, nastavnica
Izvor: Shutterstock

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da su, posle prvog kruga upisa na fakultete, nastavnički smerovi i ove godine nepopunjeni, te ocenila da je za to uzork i loš materijalni položaj prosvetara .

Ta unija je u saopštenju navela i da je "trenutna prosečna plata zaposlenih znatno ispod prosečne zarade u Srbiji", te da se, kako je ukazala, zaposleni u školama dave u preobimnoj administraciji.

Ukazala je da su "uslovi rada u školama teški", i da su " dodatno obremenjeni nemilim događajima" , te dodala da je "među učenicima vršnjačko nasilje povećano".

Ocenila je i da visina stipendija za nedostajuća zanimanja u prosveti mala, te da, kako je navela, stipendiranje u predviđenom iznosu "neće rešiti problem sve većeg broja deficitarnih kadrova u školama".

Smatra da je "zadnji trenutak" da vlasti i prosvetari sednu "za isti sto" i donesu odluke za poboljšanje uslova rada u školama.

Po stavu te Unije, to je povećanje zarade za najmanje 30 odsto, smanjenje besmislene administracije, vraćanje veće autonomije nastavnicima i dostojanstva profesiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve