Vesti
10.02.2021. 13:29
Tanjug

ĐERLEK: Pakovanje Sputnjik V u Torlaku za dva, tri meseca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Institut Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine Sputnjik Ve, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Kada je reč o mogućoj proizvodnji vakcine kod nas, rekao je da bi se to moglo očekivati krajem ove godine, a možda i koji mesec ranije.

On je gostujući na TV Prva naveo da će rad Torlaka u proizvodnji vakcina imati dve faze, pri čmu je prva punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Naveo je da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna, koja je znatno jeftinija.

Ðerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Povezane vesti - Sumnjičavi, zabrinuti i vakcinisani

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ STARHINJA ACIMOVIC/ nr

Prema njegovim rečima, investicija u proizvodnju vakcine je naša najbolja investicija u ovoj godini, jer je do vakcina koje drugi proizvode teško doći.

Ðerlek je takođe izjavio da druga faza, faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu očekujemo veliku pomoć Rusije.

Kada je reč o količinama koje bi Torlak proizvodio, rekao je da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine.

Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve