Vesti
06.04.2021. 17:34
Tanjug

ĐERLEK: Vakcinacija bez zakazivanja u svim gradovima

tan2021-1-21_15157192_1.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / STARHINJA ACIMOVIC

U svim gradovima i opštinama u Srbiji građani će bez prethodne prijave moći da se vakcinišu protiv virusa korona, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodao da se očekuje da od četvrtka budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

Ðerlek je rekao za Tanjug da je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i kabineta premijeke Ane Brnabić dogovorena nova strategija imunizacije i da je odlučeno da se vakcinacija bez prethodne prijave omogući u svim mestima u Srbiji, a ne u 50 gradova, kako je prvobitno najavljeno.

''Odlučili smo da se ne pravi razlika među gradovima i da se punktovi za vakcinaciju bez prijave otvore u svim mestima gde postoji interesovanje za to'', rekao je Ðerlek koji je na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv Covida-19.

Povezane vesti - Torlak dobija tehnogoliju za Sputnjik, proizvodnja krajem maja

On je naglasio da će se paralelno sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave preko portala eUprava ili aplikacije Viber.

''Oni koji se prijave, moći da odaberu vakcinu, a pokušaćemo da i za nezakazane građane obezbedimo sve vakcine, ali zavisi da li će biti dovoljno onih vakcina za koje se opredele'', rekao je Ðerlek.

Kako kaže, otvaranje punktova organizovaće zavodi za javno zdravlje u saradnji sa lokalnim samoupravama.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Vakcinacija bez prijave već se sprovodi u 11 gradova, a Ðerlek kaže da je to dalo odlične rezultate i da je vakcinisano između 60.000 i 70.000 građana.

''Ako to proširimo na skoro 160 gradova i opština, biće znatno veći broj vakcinisanih. Želimo da damo šansu svim gradovima i opštinama, da dođu do najudaljenijih mesta i da se vakciniše svaki građanin koji to želi.

On je rekao da se očekuje velika pomoć lolaknih samouprava koje će, kako kaže, ozbiljnije nego do sada učestvovati u organizaciji vakcinacije protiv Covida-19.

Povezane vesti - BRNABIĆ: Vakcinisano više od polovine građana između 65 i 74 godine

Ðerlek je kao dobar primer organizovanja imunizacije naveo Beograd i Sremsku Mitrovicu, dok su, kako kaže, pojedine lokalne samouprave bile inertne.

Istakao je da je cilj da se iskoristi to što se, kako kaže, postepeno smanjuje broj novozaraženih i maksimalno ubrza proces imunizacije, uz napomenu da Srbija ima dovoljno vakcina.

''Pokazalo se da su poštovanje epidemijskih mera i masovna imunizacija jedina ozbiljna oružja sa kojima možemo da se borimo protiv Covida-19. Želimo da pokrenemo sve resurse i dođemo do broja vakcinisanih koji će nam obezbediti kolektivni imunitet i povratak normalnom životu'', poručio je Ðerlek.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve