Vesti
15.03.2021. 15:33
R. E. / Kosovo online

"Dijalog sa Srbijom nije prioritet, ali se on mora završiti međusobnim priznanjem"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani izjavila je da dijalog Kosovo i Srbija neće biti prvi prioritet buduće vlade Kosova i naglasila da će proces dijaloga biti u fokusu nove vlade i da bi on trebalo da bude završen uz uzajamno priznanje i poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavnog poretka, prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani tvrdi da su raniji lideri sa Kosova svoje neuspehe u upravljanju zemljom sakrivali iza teme dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Kosovo online.

"Dugo su svakodnevni i akutniji problemi građana Kosova ostavljani po strani, dok su se prošli lideri Kosova sakrivali iza teme dijaloga, maskirajući neuspehe u zemlji. Ne smemo dopustiti da se to ponovi. Našim građanima su potrebni pravdu i rad, a naša je dužnost da im to i omogućimo. Dijalog sa Srbijom će takođe biti naš fokus i pobrinućemo se da naša zemlja pokaže spremnost da se konstruktivno uključi u ovaj važan proces. Proces se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Kosova," rekla je Osmani.

Povezane vesti - Kurti i Osmani danas počinju konsultacije o formiranju vlade

Osmani naglašava da Kosovo oduvek uživa podršku SAD i veruje da će se novi američki predsednik Džo Bajden angažovati na pitanjima sa kojima se Kosovo danas suočava.

"Naša nova republika oduvek je bila privilegovana podrškom Sjedinjenih Država. Ali nije iznenađenje da su naši ljudi sretni što vide predsednika Bajdena u Beloj kući zajedno s potpredsednikom Harisom. Predsednik Bajden je govorio u naše ime tokom 1990-ih kada naš glas nije mogao da se čuje i snažno je podržavao našu nezavisnost i napore na jačanju naše državnosti. Uverena sam da će se predsednik SAD Bajden baviti problemima sa kojima se Kosovo danas suočava", rekla je Osmani.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vjosa Osmani se složila sa izjavama Vasfijea Krasnići Gudmana, koji je rekao da su žrtve rata na Kosovu razočarane međunarodnim pravosudnim sistemom.

"Slažem se sa Vasfijem. Pravosudni sistem kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou, nije uspeo da se obrati žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Pravda za naše žrtve rata je preduslov trajnog mira i pomirenja. Verujem da odgovornost čvrsto stoji na pragu Srbije. Dok se srpska vlada ne suoči sa svojom prošlošću i svojom realnošću, ne možemo imati pravdu ni u jednom sistemu. Vreme je da se srpsko rukovodstvo odmakne od mentaliteta Miloševića i prestane  sa negiranjem zločina počinjenih na Kosovu ili negde drugde u bivšoj Jugoslaviji," rekla je Osmani.

Dodala je da će sarađivati ​​sa međunarodnim institucijama i saveznicima u nabavci vakcina protiv koronavirusa  i ukazala na činjenicu da je pandemija imala ozbiljan uticaj na zdravstveni sistem i ekonomiju Kosova kao i širom sveta.

Osmani je rekla da je cilj da u budućnosti Kosovo bude potpuno funkcionalna država, poznata širom sveta, bez korupcije i sa živahnom demokratijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve