Vesti
21.08.2021. 23:40
Tanjug

"To nije diskriminacija"

Đerlek se založio za uvođenje kovid propusnica

Mirsad Đerlek
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek založio se za uvođenje kovid propusnica, kao i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

On je rekao da su Egzit i drugi festivali pokazali da tu sa propusnicama nije bilo povećanja broja novoobolelih.

"I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali Covid -9 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi", rekao je on za televiziju Prva.

Ðerlek je naveo da su propusnice uvele i zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu.

"To se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili", rekao je on i istakao da je reč o njegovom ličnom stavu.

Dodao je da bi plaćanje antigenskog testa u tom slučaju moglo da bude još jedna stimulacija za vakcinaciju.

Rekao je i da je njegov lični stav da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika, ali i da on o tome ne odlučuje, prenele su ''''Novosti''''.

"Treba da iskoristimo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave", rekao je Ðerlek.

vakcine
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Dodao je da Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao.

"Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nam daje dosta mogućnosti da ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija", rekao je on.

Ðerlek je rekao da je primo i treću dozu vakcine, kao i da je reč o Sputnjiku V kojim je i prethodno vakcinisan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve