Vesti
03.12.2023. 16:35
Beta

Sastanak

Meloni u Beogradu, Vučić se zahvalio Italiji

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsednici Vlade Italije Đorđi Meloni na "suštinskoj i istrajnoj" podršci njene zemlje evropskim integracijama zvaničnog Beograda.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu izrazio zahvalnost Đorđi Meloni jer je, kako je kazao, htela da sasluša stavove i mišljenja Srbije i nije imala jednostran pristup u odnosu na regionalna pitanja.

Vučić je kazao i da je na stastanku sa sagavornicom konstatovano da dve države imaju dobre prijateljske i ekonomske odnose.

"Nivo robne razmene je 4,6 milijardi evra i verujemo da u budućnosti može biti mnogo viša, pogotovo kada 'Stelantis' krene u proizvodnju automobila električne 'pande' u Kragujevcu", rekao je Vučić.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Prema njegovim rečima, ta kompanija  bi mogla, osim proizvodnje 'pande', da bude i generator novih investicija u auto-industriji.

Ocenio je da "Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u regionu", te zahvalio sagovornici i na tome.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će u tome, ubuduće, Italija imati još značajniju ulogu.

Đorđa Meloni je rekla da će Italija nastaviti da bude među prvim zemljama u podršci proširenju Evrope unije, kao i da će podržati Srbiju na putu ka Evropi.

Meloni je ocenila i da Beograd ima "konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom", dodajući da "Italija radi na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele".

"Za Italiju je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu... Italija će biti uz Srbiju na putu ka Evropi", rekla je Meloni.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Italija se zalaže za proširenje EU ili, kako je rekla Meloni, "ponovno ujedinjenje Evrope".

Ona je istakla važnost odnosa Italije i Srbije i izrazila uverenje da mogu i dodatno da se razvijaju.

"Sav posao koji zajedno rade (dve zemlje) pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju", dodala je italijanska premijerka, podsetivši na održavanje biznis foruma, međuvladin dijalog i uspešnu trgovinsku razmenu.

Premijerka je rekla da "zajednička budućnost Srbije i Italije obećava", navodeći da su energetska tranzicija i veštačka inteligencije neka od mnogih polja na kojima dve zemlje mogu da rade zajedno.

"Beograd je prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije i pogone ostvarile italijanske kompanije. To govori sa koliko pažnje italijanski preduzetnički svet gleda na Srbiju", rekla je Meloni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
14.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve