Vesti
08.01.2024. 12:31
10.01.2024. 15:14
Beta

Inđija

Dobra vest - stigla hrana do zavejanih životinja na Krčedinskoj adi (FOTO)

1
Izvor: MUP Srbije

Nakon uznemirujće vesti da na Krčedinskoj adi nalazi nekoliko desetina krava i konja koji usled nadošle vode umiru od gladi već danima. Stiglo je zvanično saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa tim.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u dogovoru sa vlasnikom, životinjama zarobljenim na Krčedinskoj adi odneli su hranu. 

Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi, stoji u saopštenju MUP-a.

Takođe, javnost je informisana i da će "Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi". 

1
Izvor: MUP Srbije

Ranije tokom dana, ekološka aktivistkinja iz Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać apelovala je da se organizuje spašavanje životinja sa Krčedinske ade na Dunavu, preko puta Krčedina, u opštini Inđija.

Prema njenim rečima, sneg je pao na izgladnele i poplavljene životinje na Krčedinskoj adi, koje danima u "umiru u mukama", pa je tako do nedelje uveče nekoliko grla stoke uginulo, a nekoliko krava se otelilo.

"Izgladnele, mokre, a sada i zavejane životinje na Krčedinskoj adi umiru u strašnim mukama", kazala je Helać.

Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić rekao je u subotu agenciji Beta, da mu "ne dozvoljavaju" da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na kopno i da će životinje, u suprotnom, uginuti, jer nemaju mogućnost za ispašu, a vodostaj Dunava je visok.

Plavšić kaže da "probleme izaziva funkcioner iz okoline Inđije", kao i da mu "razni ljudi" kradu krave, junad, telad, konje, kao i da je bio "stotinu puta u policiji”, ali da nema  efekta.

Početkom decembra skoro 500 krava i konja ostalo je zarobljeno na Suvoj planini, kada je napadao sneg. Tada se u pomoć uključila i Vojska Srbije, koja je iz vazduha dopremala hranu, tako da nijedno grlo nije nastradalo.
 

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Proteže se preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija.

Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Njena Površina je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve