Vesti
30.12.2022. 15:56
Beta

Ministarka nauke

Dodeljena 351 stipendija studentima za školovanje u inostranstvu

Univerzitet, studenti
Izvor: Shutterstock

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović izjavila je da je ove godine dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara, studentima iz Srbije koji su master i doktorske studije upisali u inostranstvu.

Begović je na prijemu za stipendiste u Vladi Srbije rekla da je, pored podrške studentima, iz Fonda za mlade talente dodeljeno više od 1.000 nagrada srednjoškolcima koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, navodi se na sajtu Vlade.

"Na ovaj način država pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a s druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu njenom razvoju", istakla je ona.

Ministarka je navela da je država osnovala dva fonda: za inovacionu delatnost i za nauku, po uzoru na sistem koji postoji u drugim zemljama i sa ciljem da najbolji dobiju finansijsku podršku.

Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente naveo je da je za 351 stipendiju ove godine utrošeno 340 miliona dinara, a broj stipendista se povećava.

"Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke Begović smo zadržali visinu stipendije kao i prethodnih godina, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa", rekao je Radosavljević.

Po njegovim rečima, broj zainteresovanih studenata raste, jer je obrazovanje dinamično i jer je veća informisanost studenata o stipendijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)
Obrazovanje

Zorica Pantić

07.01.2022. 10:05

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD, koja je između ostalog, kao rektor, mali bostonski koledž pretvorila u nacionalno prepoznatljiv Univerzitet, kaže da joj je za sve uspehe ostvarene u Americi pomoglo znanje stečeno u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve