Vesti
06.06.2024. 21:58
Beta

Sankt Peterburg

Dodik se sastao sa Putinom, a on "poslao pozdrave srpskom narodu"

1
Izvor: Beta / Pool Reuters / Anton Vaganov

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle sastanka s ruskom predsednikom Vladimirom Putinom da zvanična Moskva stoji iza nastojanja da RS poštuje slovo Dejtonskog sporazuma.

Nakon što se u Sankt Peterburgu na Međunarodnom ekonomskom forumu sastao sa Putinom Dodik je istakao da je predsednik Rusije "pun prijateljstva i razumevanja", kao i da je "Rusija garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona".

Dodik je dalje rekao da je na sastanku konstatovano da "globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom".

"Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu", kazao je Dpdik, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Dalje je rekao da je Putina obavestio da će u subotu biti održan Svesrpski sabor, dodavši da je Putin "uputio pozdrave srpskom narodu".

1
Izvor: Beta / Pool Reuters / Anton Vaganov

Dodik je najavio da će do kraja godine imati još jedan sastanak s Putinom.

"Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonskim sprazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj", rekao je predsednik Rusije na sastanku s Dodikom.

Naveo je da su "ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane", ističući da će Rusije doprineti tome.

Putin je još kazao da se treba raditi na dodatnom unapređenju saradnje RS i Rusije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
29.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve