Vesti
02.12.2023. 08:05
Beta

U fokusu

Događaji koji će obeležiti prvu nedelju decembra

decembar
Izvor: Shutterstock

Svet i region

Subota, 2. decembar

- Međunarodni dan ukidanja ropstva

PARIZ - Skup podrške Palestincima.

SANTA BARBARA, SAD - Lansiranje prvog južnokorejskog izviđačkog satelita.

Nedelja, 3. decembar

- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

BRISEL - Marš za klimu na poziv nevladinih i lokalnih organizacija.

BERLIN - Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva u dvodnevnoj poseti Nemačkoj.

Ponedeljak, 4. decembar

BRISEL - Sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije.

TEHERAN - Predsednik Kube Migel Dijas-Kanel u dvodnevnoj poseti Iranu.

Utorak, 5. decembar

BRISEL - Sastanak ministara pravde Evropske unije.

BRISEL - Lideri vladajućih političkih stranaka iz BiH razgovaraju s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem o sprovođenju reformi nužnih za otvaranje pristupnih pregovora.

Sreda, 6. decembar

ŽENEVA - Konferencija za novinare Visokog komesara UN za ljudska prava Volkera Tirka.

SARAJEVO - Početak suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku optuženom za odbacivanje ovlašćenja Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

Četvrtak, 7. decembar

PEKING - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen učestvuje na samitu EU-Kina.

BRISEL - Počinje dvodnevni sastanak ministara ekonomije i finansija Evropske unije.

ATINA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovaraće sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Petak, 8. decembar

MITO, Japan - Početak sastanka ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7), koji će trajati do 10. decembra.

MOSKVA - Počinje da teče zakonski rok za određivanje datuma predsedničkih izbora u Rusiji, 2024. godine. Rok ističe 18. decemba.

SRINAGAR, Indija - Izbor Mis sveta.

Srbija

Subota, 2. decembar

VRANJE - U 13.00 na platou ispred Robne kuće tribina "Podrži i potpiši ProGlas". Na tribini će se obratiti glumica Svetlana Bojković, sudija i pisac Miodrag Majić, profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović i pisac i izdavač Gojko Božović.

BEOGRAD - U 16.00 u sali Jum Batajnica (Pukovnika Milenka Pavlovića 3) konferencija za medije koalicije "Srbija protiv nasilja" povodom potpisivanja memoranduma o stvaranju opštine Batajnica. Na konferenciji će govoriti kandidat za gradonačelnika te liste Vladimir Obradović i nosilac liste za Beograd Dobrica Veselinović.

BEOGRAD - U 17.00 u Štark Areni (Bulevar Arsenija Čarnojevića 58) lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" održaće predizborni skup na kom će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević (ulaz za novinare na kapiji jug 110, akreditacije na [email protected]).

BEOGRAD - U 18.00 u prostorijama liste "Srbija protiv nasilja" (Svetogorska 5) razgovor o važnost borbe protiv nasilja nad ženama. Učestvovaće Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta, Slavica Radovanović iz Narodnog pokreta Srbije, Ferida Čustović iz Stranke slobode i pravde, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka i Biljana Stojković iz Zajedno.

BEOGRAD - U 18.00 u pozorištu "Vuk" (Bulevar kralja Aleksandra 77a) Rotari klub Beograd - Čukarica organizuje humanitarnu pozorišnu predstavu "Muškarci i drugi problemi".

LESKOVAC - U 18.00 u sali Doma penzionera (Stojana Ljubića bb) tribina "Podrži i potpiši ProGlas".

Nedelja, 3. decembar

KOSOVSKA MITROVICA - U 11.00 u prostorijama NVO Aktiv (Kralja Petra Prvog 183a) tribina "Potpiši i podrži ProGlas". Govoriće profesor Miodrag Jovanović, pisac i izdavač Gojko Božović, kao i programska menadžerka Nove društvene inicijative Milica Andrić Rakić.

BEOGRAD - U 12.00 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (Kralja Milana 50) glumcu Borisu Isakoviću biti uručena nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten".

Ponedeljak, 4. decembar

BEOGRAD - U 9.30 u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1) otvaranje trodnevnog naučnog skupa "Logor na Sajmištu 1941-1944".

BEOGRAD - U 10.00 u Medija centru (Terazije 3/II) nevladina organizacija Transparentnost Srbija predstaviće rezultate monitoringa izborne kampanje "Funkcionerska kampanja, prijave zbog kršenja zakona, finansiranje kampanje - prvi presek".

BEOGRAD - U 11.00 u Belom dvoru (Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 96) konferencija za novinare povodom donacije vredne 160.000 dolara koju je Južna Koreja obezbedila zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

KRAGUJEVAC - U 11.00 u muzeju "21. oktobar" (Desankin venac bb) društveni dijalog "Kultura pristupačnosti u izgradnji kulture ljudskih prava - zajedno do postizanja ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditetom", kome će prisustvovati ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

LAPOVO - U 11.00 u zgradi gradske opštine (Njegoševa 18) ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović sastaće se sa predstavnicima te opštine. (Omogućeno snimanje početka sastanka, a izjave novinarima u 12.00. Akreditacije poslati na [email protected], do ponedeljka, 4. decembra do 12.00).

BEOGRAD - U 12.00 u hotelu Metropol Palas (Bulevar kralja Aleksandra 69) svečana akademija povodom tri decenije postojanja Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS). Govoriće ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić Dejanović i drugi.

NOVI SAD - U 18.00 u hotelu "Aleksandar" (Bulevar cara Lazara 79) konvencija Narodne stranke. Najavljeno je prisustvo predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, potpredsednika Siniše Kovačevića i drugih.

Utorak, 5. decembar

BEOGRAD - U 15.00 u zgradi Narodne banke Srbije (Nemanjina 17) Inovacioni forum Srbija-Italija na kojem će govoriti ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ambasador Italije Luka Gori i predsednik Vlade Lombardije Atilio Fontana.

Sreda, 6. decembar

BEOGRAD - U 9.00 u hotelu Kopernikus Prag (Kraljice Natalije 27) konferencija za novinare nevladine organizacije "Praxis" o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici.

BEOGRAD - U 11.00 u Klubu SANU (Kneza Mihaila 35) uručenje nagrade "Ivan Tabaković" za 2023. godinu Dragoljubu Raši Todosijeviću.

Četvrtak, 7. decembar

Nema najavljenih događaja

Petak, 8. decembar

Nema najavljenih događaja

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve