Vesti
19.05.2022. 15:05
R.E.

Sekretar za obrazovanje

Dojave o bombama: Bezbednost đaka nije ugrožena

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Sve osnovne škole u Beogradu koje su dobile dojavu o podmetnutoj bombi su pregledane i sada rade normalno, izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

On je za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije rekao da se svaka prijava mora ozbiljno shvatiti jer je bezbednost dece na prvom mestu.

"U stalnom smo kontaktu sa MUP-om i beogradskom Policijom, a uključila se i Vojska Srbije kako bi se sistem što pre vratio u normalu. Bezbednost đaka nije ugrožena, ali se vodi visoko nemoralan rat sa Srbijom u kome se deci ugrožava pravo na obrazovanje", istakao je Gak.

On je dodao da su, prema podacima Policijske uprave za grad Beograd, u prvom naletu dojava o bombama 224 škole prijavile da su dobile imejl koji ukazuje na postavljene eksplozivne naprave, a u sredu se to nastavilo u znatno manjem broju škola.

"Dok se ne potvrdi da su dojave lažne, svakoj prijavi pristupamo krajnje ozbiljno, a škole u skladu sa tim organizuju nastavu dok se provera ne završi", precizirao je Gak.

Gradski sekretar podsetio je i da je nedavno završen konkurs za upis u beogradske vrtiće na koji je stiglo 21.909 zahteva. Na ovogodišnjem konkursu ponuđeno je 13.955 slobodnih mesta, a u toku leta Sekretarijat će odobravati do 20 odsto proširenja kapaciteta gde god to bude potrebno. Očekujemo i dodatno proširenje kapaciteta za oko 600 mesta zbog završetka izgradnje vrtića na Čukarici, Bežanijskoj kosi, Zemunu, Zvezdari i Obrenovcu", rekao je Gak.

Ove godine, kako je naveo, stiglo je oko 3.000 zahteva manje nego na prethodni konkurs, što ne znači da grad Beograd ima manje dece već, naprotiv, da se kapaciteti predškolskih ustanova proširuju.

"U gradu imamo oko 106.000 dece uzrasta od jedne do šest godina, a oko 80.000 mališana nalazi se u sistemu predškolskog obrazovanja, što je u odnosu na pre osam godina 35.000 dece više", istakao je Gak.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evakuisane škole u Crnoj Gori, navodno postavljene bombe
učionica, škola

Crnogorske opštine

27.04.2022. 12:29

Evakuisane škole u Crnoj Gori, navodno postavljene bombe

Pretnje o navodno postavljenim eksplozivnim napravima su osim na adrese škola stigle i na adrese nekoliko crnogorskih opština.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve