Vesti
14.06.2023. 15:04
Beta

Uskoro...

Dolazi nam Plenković. Sa kime će se sve sastati u Beogradu?

Andrej Plenković, 14. 6. 02023.
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Premijer Hrvatske Andrej Plenković posetiće idućeg petka Srbiju, piše "Jutarnji list" dodajući da je reč o zemlji s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i nerešenih problema i jedinoj susednoj državi koju nije posetio od početka svog premijerskog mandata.

Plenković će 23. juna, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvaranju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala hrvatska vlada.

Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog veća Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je ministar za ljudska i manjinska prava u vladi Srbije, zagrebački dnevnik ističe da će centralni politički događaj biti Plenkovićev susret s premijerkom Anom Brnabić.

Ona je krajem aprila bila u Zagrebu na skupu Srpskog narodnog veća (SNV).

"Glavne teme razgovora biće slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali... Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obe zemlje, privredna, ekonomska i saobraćajna saradnja, a jedna od tema razgovora će biti i evropski put Srbije", rekao je Jutarnjem listu izvor iz hrvatske vlade.

Isti izvor nije želeo da precizira o čemu će se konkretno razgovarti kada je u pitanu evropski put Srbije, kao ni hoće li se Plenković sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik SNV Milorad Pupovac, čija je stranka koalicioni partner Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), izrazio je očekivanje da će novi susret predsednika vlada, uz dodatnu posvećenosti rešavanju otvorenih pitanja i obnovi poverenja u međusobnim odnosima, dodatno afirmisati prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

On se složio s ocenom da bi eventualni susret Plenkovića i Vučića bio od krucijalne važnosti za dalje odnose Zagreba i Beograda.

"Njihov bi susret bio od velike važnosti, uključujući političku i regionalnu geopolitičku vrednost. Njihov razgovor imao bi posebnu dodatnu vrednost, i sadržajem i svojom simboličkom vrednošću”, rekao je Pupovac.

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije ukazao je da je za ocenu Plenkovićeve posete Srbiji jako važno hoće li doći do sastanka s Vučićem, jer on taj koji u Srbiji donosi sve važne odluke.

"Pozitivno je to što se ide na otvaranje Hrvatske kuće, ali je teško reći radi li se o nekakvoj ad hoc misiji ili svedočimo nekoj novoj hrvatskoj ili možda čak i novoj evropskoj politici čiji bi Plenković bio emisar. Ako takva politika uopše i postoji", kazao je Picula.

On je za "Jutranji list" rekao da je moguće da se radi o Plenkovićevoj "ličnoj inicijativi kojom želi dokazati Briselu da je kadar da vodi dijalog s najproblematičnijim susedom EU u regionu".

"Nedavni Dačićev dolazak u Zagreb govori u prilog tome da bi Srbija možda htela da otopli odnose s Hrvatskom, ali s obzirom na Vučićeve ispade nakon protesta u Beogradu, vrlo sam skeptičan", zaključio je Picula ocenivši da Vučićev režim spoljnu politiku koristi da bi provocirao sukobe koje potom iskorišćava na domaćem terenu.

Poslanik HDZ u Evropskom parlamentu Karlo Rasler naglasio je da je u interesu Hrvatske da ima mirno i stabilno susedstvo, ali je upozorio na asimetriju između dve zemlje.

"Zbog neusklađenosti s evropskom spoljnom politikom od početka ruske agresije na Ukrajinu i bliskih veza s Rusijom, međunarodni ugled Srbije je ozbiljno narušen. Istovremeno, Hrvatska u svojoj istoriji nikad nije bila međunarodno relevantnija", rekao je Rasler.

On je istakao da dve zemlje imaju niz otvorenih pitanja i ocenio da najveći broj njih proizlazi iz činejnice da Srbija tek treba da se do kraja suoči s teškim nalseđem svoje politike iz 90-tih. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oslobođeni hrvatski usvojitelji optuženi za pokušaj trgovanja decom
dete, deca ruka, otac

Zambija

01.06.2023. 12:58

Oslobođeni hrvatski usvojitelji optuženi za pokušaj trgovanja decom

Viši sud u Zambiji oslobodio je u četvrtak osmoro hrvatskih usvojitelja koji su od kraja prošle godine u toj zemlji pod optužbom za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga, objavili su hrvatski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
12.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve