Vesti
23.07.2020. 17:22
R. E. / RTS

DOSTUPNO OD PONEDELJKA: Kako do SMS notifikacije o PCR testiranju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od ponedeljka zahvaljujući portalu eUprava građani Srbije mogu elektronski da provere rezultate testiranja na koronavirus. Usluga je besplatna, a rezultati potpuno zaštićeni. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao da je za prethodna četiri dana oko 6.000 građana iskoristilo tu uslugu.

Mihajlo Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da im je želja bila da se pravovremeno informišu građani da je njihov test završen i da im se omogući da ne moraju da idu u domove zdravlja i dodao da je to vrlo jednostavna usluga na adresi euprava.gov.rs koju mogu svi da koriste i da nije potrebno da budu registrovani korisnici portala.

Usluga je, ukazuje, vrlo jednostavna.

"Dovoljno je da se unese matični broj i imejl adresa na koju želite da dobijete notifikaciju. Može da se unese i broj telefona jer se šalju i SMS poruke. Onog trenutka kada je gotov rezultat testa građani dobijaju poruku", izjavio je Jovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

U poruci ne piše da li je test pozitvan ili negativan već samo da je gotov. Da bi se informisali o sadržaju testa građani to mogu da urade preko portala e-zdravlje.gov.rs.

Na tom portalu, navodi, moraju lično da se uloguju jer su u pitanju osetljivi medicinski podaci i tu mogu da u elektronskoj formi da vide sadržaj svog PCR testa.

Povezane vesti - Francuska će podeliti 40 miliona maski najsiromašnijim građanima

"Ceo portal je prilagođen mobilnim uređajima i tabletima i naša statistika pokazuje da je preko 60 posto građana ovu uslugu koristilo preko mobilnog telefona. To pokazuje da sve veći broj građana koristi telefon da bi komunicirao sa državom", naglasio je Jovanović.

Češće korišćenje elektronskih usluga zbog pandemije

Različiti timovi i u Kancelariji za informacione tehnologije i različitim državnim organima, dodaje, razmatraju mogućnost razvoja usluge praćenja kontakata. Rade se analize da bi uskladili sa zakonskom regulativom jer to podrazumeva razmenu osetljivih podataka i pre svega saglasnost građana da žele da njihovi podaci i kontakti budu postavljeni na nekom mestu.

"Onog trenutka kada budemo sigurni da jedan takav sistem u potpunosti usklađen sa zakonskom regulativom i kada budemo sigurni da je sistem dovoljno bezbedan i da će građani prihvatiti korišćenje takvog sistema mi ćemo pripremiti puštanje jednog takvog sistema", kaže direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Lee Jin-man

Prema njegovim rečima, pandemija koronavirusa je stvorila takvo okruženje da se elektronske usluge mnogo više koriste. Već drugi dan kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji predsednica vlade Ana Brnabić i Vlada su saopštili da će ove godine upis u vrtiće i osnovnu školu biti u potpunosti elektronski.

Povezane vesti - GEJTS: Možda će nam trebati više doza vakcine protiv Covid-19

"Mi smo prošle godine uslugu upisa u predškolske ustanove i vrtiće imali u 17 gradova i opština. Ove godine ta usluga je bila puštena u celoj Srbiji i u martu i aprilu mesecu je preko 55.000 roditelja upisalo decu u predškolske ustanove elektronski. Cela jedna generacija je upisana u vrtiće elektronski,jednostavno šalteri nisu ni radili. Nije bilo alternative da se ode na neki šalter i to pokazuje koliko je pandemija na neki način pomogla bržem razvoju pre svega korišćenju elektronskih usluga jer ne postoji alternativa odlaska na šalter", ističe Jovanović.

Napominje da je Vlada Republike Srbije postavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta i cilj je potpuna digitalizacija rada javne uprave. Pokrenuto je nekoliko projekata gde je suštinski da rad javne uprave bude digitalan.

"Želimo da komunikacija privrede i javne uprave,ali i javna uprava unutar sebe mora u potpunosti da komunicira elektronski. To znači da u naredne godinu ili dve,u potpunosti papir izbacimo iz upotrebe kada su u pitanju republički organi i da samo elektronski dokumenti kruže kada je u pitanju rad javne uprave", poručuje Jovanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve