Vesti
19.12.2023. 19:50
R.E.

Beograd

Posle dva i po sata završen protest ispred RIK-a

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ispred zgrade Narodne skupštine u kojoj se nalazi sedište Repubičke izborne komisije (RIK) u Beogradu je održan je drugi protest na koji je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja", zbog, kako su naveli, kršenja izborne volje građana.

Posle dva i po sata završen protest ispred zgrade RIK-a.

Tepić: "Ne odustajemo sve dok se ne ponište izbori u Beogradu"

Marinika Tepić rekla je za RTS da svi koji su okupljeni ispred RIK-a, kao i oni kao narodni poslanici, traže poništavanje izbora zato što su, kako je navela, "izbori pokradeni".

"Zato što je Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom organizovao uvoz birača iz druge države da bi odlučivali o izborima u Beogradu. I mi sad to već standardno kažemo, pošto mu se ne sviđa kako glasa narod ovde, onda je odlučio da menja narod tako što uveze i stranim državljanima obezbedi da glasa ne samo na republici, nego i u Beogradu gde ne žive", navela je Marinika Tepić.
 

Dodala je da su zbog toga ona i Miroslav Aleksić od juče stupili u štrajk glađu.

"Ovde boravimo u RIK-u gde vidite da se građani okupljaju da brane svaki svoj glas i mi zajedno sa njima i nećemo od toga odustati sve dok se ne ponište beogradski izbori i izbori parlamentarni takođe u Beogradu", istakla je Marinika Tepić.

Ivanka Popović: "Odazvali smo se pozivu studenata"

"Kao što znate, ovaj skup organizuju studenti, odazvali smo se pozivu studenata, dok sam kao ProGlas išli po Srbiji, razgovarali sa ljudima o tome zašto je važno da se izađe na glasanje, studenti su bili sa nama. Iz tog razloga, pošto mi želimo smenjivu vlast, regularne izbore i otvorene medije, razumemo zabrinutost studenata, što sada ta situacija očigledno nije takva“, kaže profesorka Ivanka Popović.

Predstavnici ProGlasa stigli ispred RIK-a

Predstavnici inicijative ProGlas su ispred RIK-a. 

Na proteste su stigli Dragan Bjelogrlić, Ceca Bojković, Miodrag Majić, Ivanka Popović, Peca Popović, Srdan Golubović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja.

Skup protiče mirno

Za razliku od prvog protesta ispred RIK-a koji je održan u ponedeljak, današnji protiče mirno.

Građani su izveli jedan performans, bacali su u vis glasačke listiće sa izbornim listama na kojima je crvenom bojom napisano falsifikat.

Studenti i ProGlas

Ispred RIK-a se okupio veliki broj studenata koji skandiraju "izdaja", a najavljeno je i da na protest dolaze i predstavnici inicijative ProGlas kako bi podržali zahtev za poništavanjem izbora u Beogradu.

Ispred te zgrade je veći broj novinarskih ekipa, a u Ulici kralja Milana je blokiran saobraćaj vozila.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Protest, sa zahtevom da se ponove izbori za gradsku vlast Beograda, održan je u sinoć na tom mestu.

U toj zgradi su od sinoć potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić koji sa istim zahtevom štrajuku glađu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve