Vesti
31.03.2023. 18:51
R.E.

Novi broj

"Ekspres" na kioscima: Ekskluzivni intervju, sva srpska odbijanja i gorka kajanja...

1
Izvor: Ekspres

U novom broju nedeljnika "Ekspres" koji je od petka, 31.1.2023. na kioscima, pročitajte:

Intervju Jahel Vilan: "Srbija bila, jeste i biće najvažniji prijatelj i saveznik Izraela u regionu"

"Kada sam došao u Ministarstvo spoljnih poslova pre 28 godina, govorili smo o spoljnoj trgovini iz perspektive ko od koga više uvozi, ko kome više izvozi. Danas je to mnogo komplikovanije. Meni je najvažnije da vidim da je obim trgovine između Izraela i Srbije veći nego što je bio. Danas je oko 120 miliona, a ja mislim da bi trebalo da bude oko pola milijarde dolara. I kad bude toliki, to će biti korisno za obe zemlje, bez obzira na to da li je izbalansirano ili ne."

(...)

"Vi imate vojnu industriju, mi imao našu. Siguran sam da bismo iz nekakve saradnje svi imali koristi, da delimo znanje... Znam da izraelske kompanije iz ove oblasti ispituju mogućnosti poslovanja u Srbiji, čak i neke vrste saradnje, razmene tehnologija, a ne samo prodaje."

(...)

"Uz svu skromnost, moram da kažem da je Izrael najbolja laboratorija. Jer, sve što nudimo svetu prvo smo sami iskusili i isprobali"

Ne, možda, da

U poslednjih godinu dana, kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, prošli smo put od kategoričnog ne do možda. Da li smo spremni za da, saznaćemo u mesecima koji predstoje...

(...)

Da je odnos sa Rusijom predstavljen kao poslovni odnos, a ne kao prijateljstvo, danas možda ne bismo toliko lomili glavu da li treba da uvedemo sankcije Rusiji, već bismo se vodili čistim interesima. Ne bi se toliko strepelo od stava javnosti koji je naklonjen Moskvi. A da je njihov stav bitan i da su mnogi skloni da ga zloupotrebe, zarad političkih poena, najbolje se videlo u prvom tromesečju prošle godine.

(...)

Najzanimljiviji primer, kako se menjao stav srpskih političara po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, jeste Ivica Dačić.  Podsetili smo se kako je, ukratko, izgledao njegov nastup na konferenciji za medije 25. februara 2022. godine. Nešto više od godinu dana kasnije, sada ministar spoljnih poslova, nedavno je ovo pitanje ostavio otvorenim, rekavši da su sankcije Rusiji moguće ako „trpe privreda i građani Srbije".

Slobodan Milošević
Izvor: ANP_POOL / Robin_Utrecht

Glava u pesku, misli u magnovenju

Istorijsko NE Josipa Broza Tita 1948. godine upućeno Staljinu i Kominterni postalo je zamajac ideologije najljućih protivnika komunističke zaostavštine...

(...)

Od ’90. godine prošlog veka do kraja 2000. i početka novog milenijuma, dakle samo u periodu od jedne decenije, političko NE Srbiju je koštalo gubljenja teritorija za koje je žrtvovala desetine hiljada života svojih mladih, desetine hiljada života starijih, desetine hiljada života pripadnika drugih nacija zbog kojih je stavljena na stub međunarodnog srama, stotine hiljada sunarodnika koji su zbog neshvatljivih politikantskih procena trajno napustili zemlju.

1
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve