Vesti
09.10.2020. 16:45
Marko R. Petrović

Emisar

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Četiri godine posle britanskog princa Čarlsa, princ Albert Drugi od Monaka druga je, uslovno rečeno, krunisana glava koja je posetila Beograd. Pomalo neočekivano, vladar ove male mediteranske kneževine, poznate po turizmu, kockarnicama, trkama Formule 1 i kao prebivalište Novaka Đokovića, došao je u Beograd u sredu, 7. oktobra.

Pratnju mu, na žalost mnogih, nije činila supruga, Šarlin Vitstok, nekadašnja olimpijka i reprezentativka Južnoafričke Republike u plivanju, ali su zato sa njim došli predstavnici Ekonomskog odbora Monaka. A to je, zapravo, pandan Privrednoj komori Srbije.

Shodno tome, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz potpisali su sporazum o ekonomskoj saradnji, čiji detalji još nisu obelodanjeni.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra. Srbija je u Monako izvezla robe u iznosu od 17.875 evra, dok je iz Monaka uvezla robe u iznosu od 24.248 evra.

No, možda je u ovom trenutku mnogo važnija jedna druga strana priče. A to je činjenica da vladar Monaka potiče iz jedne od najpoznatijih, najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica Evrope, koja već decenijama privlači pažnju celog sveta i čija se imovina procenjuje na nekoliko milijardi američkih dolara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Reč je, naime, o porodici Grimaldi, koja je jedna od najpoznatijih svetskih kraljevskih familija, odmah nakon britanske, i smatra se da ima mnogo veći uticaj na političkoj sceni nego što se to na prvi pogled vidi.

Upravo zbog toga Albert Drugi često je važio za emisara određenih velikih sila, prenoseći poruke „drugim stranama“ koje bi, možda, ukoliko bi bile direktno saopštene, mogle da dobiju drugačiji kontekst.

U ovom trenutku, naravno, možemo samo da nagađamo da li se nešto slično krije iza ovog prvog dolaska princa Alberta Drugog u zvaničnu posetu Srbiji, i njegovog razgovora u četiri oka sa Aleksandrom Vučićem.

Srbija je, inače, sa Monakom diplomatske odnose uspostavila tek 2007. godine.

Povezane vesti - NEDOSTAJE IM KVADRATA I PROSTORA: Kneževina Monako se širi u more, do 2025. postojaće prvo naselje

Usledili su potom i plenarni razgovori delegacije Srbije i Monaka, a za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Kneževine Monako princ Albert odlikovan je Ordenom Republike Srbije na lenti.

„Hvala vam izuzetno na odlikovanju, veoma sam ponosan što sam dobio ovo odličje. Prilika koja mi se sada pruža je da dam novi zamajac našim odnosima. Takođe, imamo novu etapu i u ekonomskim odnosima, ovaj sporazum doprineće produbljivanju kontakata i odnosa“, rekao je princ Albert Drugi od Monaka u Beogradu.

Poseta je, kako i dolikuje, okončana večerom u Predsedništvu Srbije, kojoj su, pored ostalih, prisustvovali i još uvek aktuelni ministri spoljnih poslova i finansija Ivica Dačić i Siniša Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve