Vesti
29.02.2024. 12:58
Beta

Oglasio se EPS

Da li pametna brojila imaju veze sa uvećanim računima za struju

1
Izvor: Shutterstock

Pametna brojila i daljinsko očitavanje nisu povezani sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, saopštila je Elektoprivreda Srbije, demantujući tako navode jednog od udruženja za zaštitu potrošača.

"Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na Elektroprivredu Srbije (EPS) i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila.

IZ Elektroprivrede trde da je sistem dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

"Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače", ističe se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve