Vesti
06.10.2019. 20:40
Tanjug

ERDOGAN SUTRA U SRBIJI: Razgovori, potpisivanje dokumenata, poseta izložbi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček turskom predsedniku biće priređen sutra u 12.30 sati ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Dvojica šefova država potom će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16 sati uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govoriće o privrednoj saradnji dve zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije. Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Auto-put koji će spojiti Beograd i Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija "Tašjapi" zajedno sa srpskim kompanijama.

Erdogan je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio u oktobru 2017. godine, a u međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Povezane vesti - SPREMNI ZA OPERACIJU PROTIV KURDA: Turska šalje vojne snage u Siriju

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno nekoliko turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve