Vesti
07.07.2023. 17:10
Beta

Nakon SAD i Britanije

EU sprema sankcije za Dodika i saradnike?

Milorad dodik 7.7.2023
Izvor: EPA / SPUTNIK POOL / ALEXEY FILIPOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Posle ranijih sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije, sada bi i veliki broj zemalja Evropske unije (EU) mogao da da uvede sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali i njegovim saradnicima, objavio je sarajevski portal Kliks.

Prema pisanju ovog portala nacrt teksta sankcija se sprema, a u prvom koraku će se tražiti konsenzus članica EU, što kako dadaju, neće biti moguće zbog stava Mađarske, koja podržava Dodika.

"Naredni korak će biti bilateralno usaglašavanje dokumenta sankcija između više od dvadeset članica Evropske unije", stoji u tekstu.

Dodaje se da bi sankcije trebalo da budu usmerene direktno na Dodika, ali i njegove najbliže saradnike, među kojima su predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i drugi.

"To bi trebalo da bude prvi veliki korak EU u pravcu zaustavljanja Dodikove antidržavne politike, koji bi ga doslovno izolovao", ocenio je sarajevski portal.

Dalje se navodi da je Dodik već mogao da vidi prve znake finansijske izolacije RS, kada je EU odobrila 303 miliona evra za infrastrukturne projekte u Federaciji BiH, ali nije dala sredstva za projekte u RS.

Iako je iz EU saopšteno da novac za RS nije dodeljen, jer je taj entitet aplicirao na mali broj projekata, a i ti projekti nisu ispunjavali kriterije, ne može se zanemariti moguća politička pozadina i poruka čelniku RS, ocenio je Kliks.

"Odbijanje poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, zatim odbijanje poštovanja odluka visokog predstavnika kroz zakone koji direktno podrivaju državni sistem, Dodik i njegovi saradnici bi uskoro mogli biti potpuno izolovani, a najviše bi u tom slučaju ispaštali građani RS", stoji u tekstu.

Mile zakuvava

Republika Srpska

Milorad Dodik 30.6.2023

Republika Srpska

30.06.2023. 13:21

Mile zakuvava

Narodna skupština RS nedavno je usvojila zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, koje je potom poništio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Šmit je doneo i izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo.

Predsednik RS Milorad Dodik je najavio da neće sprovesti Šmitove odluke, već će potpisati ukaz o proglašenju spornih zakona koje je donela Narodna skupština RS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve