Vesti
29.01.2024. 14:02
Beta

Peter Stano

EU zatražila od Kosova odlaganje zabrane korišćenja dinara

1
Izvor: Shutterstock

Evropska unija traži od Kosova da odloži zabranu korišćenja dinara i da se rešenje nađe u okviru dijaloga, izjavio je portparol EU Peter Stano.

"Izaziva zabrinutosti to kako će uredba Centralne banke Kosova (CBK) uticati na srpske većinske zajednice, posebno na škole i bolnice za koje se sada nijedan alternativni proces ne čini održivim. Ova uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije u dinarima", kazao je Stano.

Stano je izjavio da, zbog potencijalnih posledica koje uredba CBK koja predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude euro može da ima na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Evropska unija očekuje da će se svi aspekti koji se odnose na Srbe koji žive na Kosovu tretirati u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

"Pozivamo na dovoljno dug tranzicioni period koji omogućava nalaženje rešenja putem pregovora za to pitanje", rekao je Stano na konferenciji za štampu posle sastanka ministara za evropska pitanja Evropske unije.

Države "Velike petorke" - SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija su zatražile obustavljanje primene odredbe pravilnika CBK kojom se utvrđuje da je evro jedina valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu.

Predstavnici te grupe su ukazali da ta odredba, za koju je najavljeno da stupa na snagu u četvrtak, 1. februara, izaziva zabrinutost zbog uticaja na sredine sa srpskom većinom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve