Vesti
24.12.2022. 04:05
Beta

Od 1. februara

eUprava i za Srbe u dijaspori

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Od 1. februara naredne godine državljani i državljanke Srbije koji žive u inostranstvu imaće mogućnost registracije na portalu eUprava i koriste sve elektronske usluge besplatno.

"Od 1. februara svi naši građani, državljani i državljanke koji žive u dijaspori vrlo lako mogu da se registruju na portalu elektronske uprave i koriste sve usluge koje se nalaze i na tom portalu i drugih državnih organa", rekao je danas u Beogradu ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Jovanović je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem danas potpisao protokol o saradnji, koji su potpisali i v.d. direktora Kancelarija za IT i eUpravu Milan Latinović i v.d. generalnog sekretara u MSP Suzana Bošković Prodanović.

Građani u inostranstvu će moći uz pomoć ovlašćenih lica iz ambasada i predstavništava da se registruju na portalu i mobilnoj aplikaciji.

"Moći će da urade sve vezano za lokalne poreske administracije, plaćanje poreza na imovinu, da vide stanje duga, zahtev za uverenje o porezu na imovinu. Moći će da koriste sistem efaktura, da dobiju izvod iz matične knjige rodjenih i uverenje o državljanstvu, da zatraže izdavanje o uverenju o nekažnjavanju ili zahtev za izdavanje o vodjenju krivičnog postupka, da prijave boravište stranca, da zakažu termin za novu ličnu kartu ili pasoš", rekao je Jovanović novinarima nakon potpisivanja protokola.

Dačić je ocenio da će omogućavanje korišćenja elektronskih usluga doprineti većoj dostupnosti i korišćenju portala elektronske uprave u inostranstvu.

Dodao je još da će moći da  u elektronskom obliku dobiju dokumenta poput izvoda iz matične knjige rodjenih, venčanih i druga.

Roditelj koji je u inostranstvu, rekao je Dačić, moći će elektronski i bez naplate da da saglasnost da se maloletnom detetu izda pasoš u Srbiji.

"To su samo neki od primera, biće ih još više i pokazuju značaj digitalizacije i koristi koju će imati gradjani u inostranstvu", rekao je i ocenio potpisivanje protokola istorijskim korakom kojim će biti izjednačena prava gradjana u Srbiji i inostranstvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve