Vesti
24.04.2020. 20:19
Rade Jerinić

EUtanazija: Zašto Brisel nije poslušao apele Hrvatske?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio negde na početku krize sa koronavirusom da je EU mit i da ne postoji nikakva evropska solidarnost, dočekan je na nož u zapadnim medijima, podjednako kao što je izjava bila dočekana ovacijama na Istoku - od Kine do Arabijskog poluostrva. Iako je pre svega bilo upita o moralnosti ovakve izjave, s obzirom na pomoć koju Brisel decenijama pruža Srbiji, dovodeći u pitanje čak i iskrenost evropskog puta i perspektive Srbije, zapravo je ova izjava otvorila jedno ozbiljno pitanje. Neefikasnost koja je paralisala EU, u kriznom trenutku nehotice je ubila ideju o evropskom zajedništvu.

Da li su mogli brže da reaguju? Da li su trebali brže da reaguju? Da li bi broj žrtava bio znatno manji? Odgovor na sva ova pitanja je nažalost - da. Zašto se to nije desilo, a postojali su ozbiljni indikatori koji su naslućivali razvoj situacije. Da li je neko merio političke efekte, zatvaranja granica i suspenzije ljudskih prava i rekao sebi - valjda neće biti ništa, ili je posredi bila neverovatna neodgovornost i nekompetentnost, pitanja su koja trenutno lebde nad Briselom.

“Mislim da bi bilo najpoštenije da priznamo da jednostavno niko nije očekivao ovakve dimenzije pandemije na tlu Evrope”, izjavio je Janez Lenarčić, evropski komesar za krizni menadžment, u intervjuu za Politico.eu. “Zašto? Pre svega zato što su nas neka prethodna iskustva dovela u zabludu da to ipak neće biti tako ogromno. Na primer, SARS, MERS ili čak ebola – svi ovi virusi su ili lokalizovani ili su izumrli pre nego što su uspeli da se prošire. Jednostavno nismo očekivali da Covid-19 može da ima tu mogućnost.”

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve