Vesti
15.09.2023. 14:47
Beta/RTS

Demanti

EU: "Kurti ne govori istinu"

Aljbin Kurti
Izvor: Shutterstock

Evropska unija je demantovala tvrdnju premijera Kosova Aljbina Kurtija da je njegov predlog o redosledu primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa bio jedini na stolu tokom runde dijaloga održane u četvrtak u Briselu.

"Izjava premijera Kurtija, da je njegov predlog bio jedini na stolu, jednostavno je netačna", naveo je neimenovani zvaničnik u Briselu, prenosi RTS.

Posle još jedne neuspešne runde briselskog dijaloga, Kurti je objavio svoj predlog o redosledu primene Sporazuma i rekao da je to jedini plan koji je na sastanku u Briselu bio predložen.

Prema navodima RTS, neimenovani izvor iz EU rekao je da su evropski posrednici još u junu predstavili Beogradu i Prištini predlog Unije o redosledu primene Sporazuma i dodao da je specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu tim povodom imao sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.

U dokumentu EU, čiji sadržaj prenosi RSE, predviđa se da primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa počne pokretanjem pregovora o statutu "instrumenta za samoupravu Srba" na Kosovu.

Nakon toga, navodi se u dokumentu, Srbija više ne bi insistirala na korišćenju fusnote ili učešću Misije UN na Kosovu (Unmik) u regionalnim forumima.

Sledeći korak je završetak pregovora o statutu "instrumenta za samoupravu Srba", a potom sledi primena tačke koja predviđa nemešanje svake od strana u unutrašnja pitanja one druge i uzdržavanje od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.

Potom bi, prema predlogu EU, usledilo uspostavljanje "instrumenta za samoupravu Srba", praćeno ukidanjem struktura kojima Srbija upravlja na Kosovu, a zatim bi došlo do priznanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola.

Naredni korak, prema predlogu EU, bio bi sporazum o mapi puta za primenu neispunjenih obaveza koje proizilaze iz ranijih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

Usledila bi formalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a zatim i praktični aranžmani za razmenu stalnih misija.

Posle toga, Srbija se više ne bi protivila članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, a Kosovo bi potom završilo procedure za zaštitu srpske verske i kulturne baštine.

Na kraju se predviđa pokretanje pregovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, navodi RSE.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO"
1

Sastanak u Briselu

14.09.2023. 18:59

Kurti: "Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO"

Aljbin Kurti rekao je da sastanak u Briselu nije dao nikakav rezultat zbog uslovljavanja Srbije i podrške tom predlogu od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) kao preduslov za ostvarivanje drugih sporazuma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve